Soorten stoffen: welke meubel-stofsoorten zijn er?

Meubelbekleding is er grofweg in twee soorten; leer of stof. Bij leer is de herkomst duidelijk, maar stof kan worden gemaakt van verschillende vezels.

Er zijn verschillende soorten vezels natuurlijke vezels en kunstvezels. Natuurlijke vezels worden gemaakt van vezel van planten (katoen, linnen) en/of van vezels van dierlijke afkomst, zoals wol. Kunstvezels worden kunstmatig gemaakt.


Acryl (PC) is een kunstvezel die zacht aanvoelt. Acryl is erg isolerend en voelt warm aan, en isoleert zelfs beter dan wol. Ook acryl kan goed tegen zonlicht. Acryl is een sterke vezel, losse vezels/pluisjes laten niet snel los. Deze losse vezels kunnen zich snel ophopen tot bolletjes op de stof, wat pilling genoemd wordt. Pilling is makkelijk te verwijderen met een scheerapparaatje voor stoffen. Net als ander kunstvezels is acryl goed te reinigen. Acryl is warm, zacht en kleurvast, maar pilt snel.


Katoen (CO), is een natuurlijke en zeer vriendelijke stof. Het is een natuurlijke vezel die goed ademt en goed absorbeert waardoor het niet snel zweet. Zoals veel natuurlijke vezels is katoen gevoelig voor licht en is het kreukgevoelig. Omdat katoen vocht snel opneemt is het lastig schoon te maken.


Linnen (LI), soms ook wel vlas genoemd, is een natuurlijke vezel gemaakt van de stengels van vlas. Linnen is erg luchtig en ademt goed, ook voelt het zacht en comfortabel aan waardoor het vriendelijk aanvoelt. Linnen kreukelt snel, waardoor het er snel uitnodigend en vriendelijk uitziet. Soms worden synthetische vezels toe gevoegd om te erge kreuken tegen te gaan. Net als acryl is het een sterke vezel waardoor vezels/pluisjes niet snel los laten, welke zich kunnen gaan ophopen tot pilling. Gelukkig is pilling gemakkelijk te verwijder met een scheerapparaatje voor stoffen. Helaas is linnen zoals de meeste natuurlijke stoffen gevoelig voor vlekken en verkleuring.


Microvezel stoffen wordt gemaakt van hele dunne kunstvezels. Vaak laten deze stoffen (bijna) geen vocht door. Doordat vloeistoffen erop blijven liggen zijn ze makkelijker te reinigen dan andere stoffen.


Polyamide (PA), is bekend van nylon, het is een sterke kunstvezel die niet kreukt en zijn vorm goed houdt. Ook polyamide is goed te reinigen. Polyamide voelt snel statisch aan waardoor hij soms minder vriendelijk aan kan voelen. In tegenstelling tot polyester is polyamide wel gevoelig voor licht.


Polyester (PES/PL) is de meest gebruikte kunstvezel. Zoals de meeste kunstvezels is polyester goed te reinigen. Ook kan polyester goed tegen zonlicht en kreukt het bijna niet. Polyester kan wat statisch en minder vriendelijk aanvoelen dan bijvoorbeeld katoen.


Polypropyleen (PP) is een kunstvezel die weinig vocht opneemt. Hierdoor is de stof van meubels of meubelaccessoires van polypropyleen goed te reinigen.


Polyurethaan (PU) is een goed reinigbare kunstvezel. Het wordt vaak gebruikt als een dun bovenlaagje bij kunstleder. Dit zorgt ervoor dat de stof erg slijtvast wordt en makkelijk te reinigen is, omdat er niets intrekt. Het nadeel hiervan is wel dat het niet ademt en dus snel gaat zweten.


Viscose (VI), is een kunstvezel die gemaakt wordt van een natuurlijke grondstof. Viscose is een vriendelijke stof die zacht en soepel aanvoelt. Viscose kan niet goed tegen vocht, is kreukgevoelig en kan het niet goed tegen licht.


Wol (WO/WV) wordt gemaakt van schapenhaar. Wol isoleert goed en voelt daardoor warm aan. Desondanks wordt het soms als kriebelig ervaren worden, en hebben sommige mensen allergische reacties bij wol. Omdat wol wolvet bevat, wordt het vuil minder snel opgenomen. Wol moet voorzichtig worden schoongemaakt, omdat het anders kan gaan vervilten.

Gewassen_katoen
Gewassen katoen


Pilling_linnenstof
Pilling op linnen stof


Slijtvastheid & lichtechtheid

De Martindale is een test die test hoe snel de stof slijt. Hoe hoger het aantal Martindale-toeren, hoe slijtvaster de stof is. Gezinnen met kinderen (gemiddeld gebruik) raden wij aan een meubelstoffering te kiezen met minimaal 15.000-25.000 Martindale toeren. Bij licht gebruik is 10.000-15.000 toeren voldoende. Voor intensief gebruik zoals restaurants, kantoren of kantines adviseren wij 25.000-35.000 toeren.

De lichtechtheid van een stoffen verschilt ook, sommige stoffen verkleuren sneller dan andere stoffen. Stoffen met natuurlijke vezels als linnen of katoen verkleuren sneller als stoffen met kunstvezels als polyester of acryl.

Plooivorming

Ook plooivorming is een eigenschap van bekleding, dit ontstaat niet alleen bij stof maar ook bij kunstleder en leder. Plooivorming ontstaat door verschillende dingen, zoals bijvoorbeeld de rekbaarheid van de stof, de vulling van de bank en de manier van stikken. Een beetje plooivorming is onvermijdbaar en zolang het niet te extreem is, is het juist een teken van kwaliteit. Bij een bank zonder plooivorming staat er namelijk snel te veel spanning op de naden, wat niet goed is voor de bank. Soms hoort plooivorming bij het model, bijvoorbeeld bij banken met een vulling die afgedekt is met watten, de bekleding hoort dan niet strak te staan maar er juist losjes overheen te liggen.