Soorten stoffen: welke meubel stofsoorten zijn er?

Meubelbekleding is er grofweg in twee soorten; leer of stof. Bij leder zijn er veel verschillen, maar ook zijn er veel soorten stoffen. Elk met een verschillend uiterlijk, verschillende eigenschappen en eigen voor- en nadelen. De verschillen komen met name door het soort vezel of vezels waaruit de stof bestaat en de weving van de stof.

Vezels

De vezels zijn de draadjes waarmee de stof geweven wordt. Deze kunnen gemaakt worden van verschillende grondstoffen. Het type vezel bepaald veel eigenschappen van de stof. Soms worden er ook verschillende soorten vezels gebruikt in een stof. De soorten vezels zijn in twee categorieën in te delen: Natuurlijke vezels en kunstmatige vezels. Natuurlijke vezels worden gemaakt van planten en of van vezels van dierlijke afkomst zoals bijvoorbeeld wol. Kunstvezels worden kunstmatig gemaakt, voor kunstvezels wordt er vaak nog onderscheid gemaakt tussen synthetisch en half-synthetisch.

Acryl (PC) is een kunstvezel die zacht aanvoelt. Acryl is erg isolerend en voelt warm aan, en isoleert zelfs beter dan wol. Ook acryl kan goed tegen zonlicht. Acryl is een sterke vezel, losse vezels/pluisjes laten niet snel los. Deze losse vezels kunnen zich snel ophopen tot bolletjes op de stof, wat pilling genoemd wordt. Pilling is makkelijk te verwijderen met een scheerapparaatje voor stoffen. Net als ander kunstvezels is acryl goed te reinigen. Acryl is warm, zacht en kleurvast, maar pilt snel.

Katoen (CO), is een natuurlijke en zeer vriendelijke stof. Het is een natuurlijke vezel die goed ademt en goed absorbeert waardoor het niet snel zweet. Zoals veel natuurlijke vezels is katoen gevoelig voor licht en is het kreukgevoelig. Omdat katoen vocht snel opneemt is het lastig schoon te maken.

Linnen (LI), soms ook wel vlas genoemd, is een natuurlijke vezel gemaakt van de stengels van vlas. Linnen is erg luchtig en ademt goed, ook voelt het zacht en comfortabel aan waardoor het vriendelijk aanvoelt. Linnen kreukelt snel, waardoor het er snel uitnodigend en vriendelijk uitziet. Soms worden synthetische vezels toe gevoegd om te erge kreuken tegen te gaan. Net als acryl is het een sterke vezel waardoor vezels/pluisjes niet snel los laten, welke zich kunnen gaan ophopen tot pilling. Gelukkig is pilling gemakkelijk te verwijder met een scheerapparaatje voor stoffen. Helaas is linnen zoals de meeste natuurlijke stoffen gevoelig voor vlekken en verkleuring.

Microvezel stoffen wordt gemaakt van hele dunne kunstvezels. Vaak laten deze stoffen (bijna) geen vocht door. Doordat vloeistoffen erop blijven liggen zijn ze makkelijker te reinigen dan andere stoffen.

Polyamide (PA), is bekend van nylon, het is een sterke kunstvezel die niet kreukt en zijn vorm goed houdt. Ook polyamide is goed te reinigen. Polyamide voelt snel statisch aan waardoor hij soms minder vriendelijk aan kan voelen. In tegenstelling tot polyester is polyamide wel gevoelig voor licht.

Polyester (PES/PL) is de meest gebruikte kunstvezel. Zoals de meeste kunstvezels is polyester goed te reinigen. Ook kan polyester goed tegen zonlicht en kreukt het bijna niet. Polyester kan wat statisch en minder vriendelijk aanvoelen dan bijvoorbeeld katoen.

Polypropyleen (PP) is een kunstvezel die weinig vocht opneemt. Hierdoor is de stof van meubels of meubelaccessoires van polypropyleen goed te reinigen.

Polyurethaan (PU) is een goed reinigbare kunstvezel. Het wordt vaak gebruikt als een dun bovenlaagje bij kunstleder. Dit zorgt ervoor dat de stof erg slijtvast wordt en makkelijk te reinigen is, omdat er niets intrekt. Het nadeel hiervan is wel dat het niet ademt en dus snel gaat zweten.

Viscose (VI), is een kunstvezel die gemaakt wordt van een natuurlijke grondstof. Viscose is een vriendelijke stof die zacht en soepel aanvoelt. Viscose kan niet goed tegen vocht, is kreukgevoelig en kan het niet goed tegen licht.

Wol (WO/WV) wordt gemaakt van schapenhaar. Wol isoleert goed en voelt daardoor warm aan. Desondanks wordt het soms als kriebelig ervaren worden, en hebben sommige mensen allergische reacties bij wol. Omdat wol wolvet bevat, wordt het vuil minder snel opgenomen. Wol moet voorzichtig worden schoongemaakt, omdat het anders kan gaan vervilten.

Gewassen katoen

 

Wevingen en verwerkingen

De verschillende vezels kunnen ook nog op verschillende manieren verwerkt worden, zo verschilt de manier van weven per stof, maar bijvoorbeeld ook de dikte van de draden:

Platweefsel is een veel voorkomende soort wevingen. De twee garengroepen staan haaks op elkaar en daardoor ziet de achterkant van de stof er hetzelfde uit als de voorkant.

Jacquard weving is een weving waarbij de twee garengroepen ook haaks op elkaar staan. Door een speciaal techniek zijn er mogelijkheden om patronen en dessins in de stof te maken

Fluweel, of ook wel velours of velvet, is misschien wel de meest bekende weving. Deze stoffen voelen zacht aan, hebben een vleug en vaak ook een glans. Dit komt omdat er pooltjes omhoog staan. Deze “pooltjes” zijn, afhankelijk van het type fluweel, draadjes of lusjes die uit de stof omhoog steken en fluweel het unieke karakter geven. Vroeger werd fluweel meestal van natuurlijke vezels gemaakt, hierdoor was het vlekgevoelig en plette het snel. Bij het pletten blijft de pool plat staan waardoor de stof zijn karakter verliest. Tegenwoordig worden de meeste fluweelstoffen van kunstvezels gemaakt, hierdoor is het beter schoon te maken en plet het bijna niet.

Ribstof (ook wel ribfluweel of corduroy genoemd) is een vorm van fluweel, hierbij worden stroken fluweel afgewisseld met platte stukjes, hierdoor ontstaat de rib. Net als gewoon fluweel werd ribfluweel vroeger meestal van natuurlijke vezels gemaakt, hierdoor was het vlekgevoelig en plette het snel. Als een stof “plet” blijft de pool plat staan en lijkt de rib te verdwijnen. De meeste ribstoffen worden tegenwoordig van kunstvezels gemaakt, hierdoor zijn ze beter schoon te maken en pletten ze bijna niet.

Microvezel stof is geweven of gebreid van extreem dunne vezels en lijkt meestal op geschuurd leder / suede. Deze vezels nemen weinig tot geen vocht op, hierdoor trekken vlekken er minder snel in en is het goed te reinigen. Een groot voordeel van een microvezelstof ten opzichte van leder is dat het goedkoper is. Maar ze zijn ook veel beter schoon te maken dan open leders, dit doordat het minder vuil opneemt. Hoewel microvezelstof vaak op leder lijkt noemen we het geen kunstleder, dit omdat het goed ademt en daardoor prettig aanvoelt, ook vallen deze stoffen mooier dan kunstleder en daarom zijn ze in tegenstelling tot kunstleder goed geschikt voor banken. Omdat microvezel stoffen beter schoon te maken zijn wordt het ook veel op de bovenkant van leder verwerkt, hier vind je meer informatie over bij de ledersoorten.

Grove stof en fijne stof hebben een andere structuur. Bij een grove stof is deze structuur groter. Grove stof geeft een bank meer body. Op grove stof zie je eventuele vlekken minder snel doordat ze minder opvallen in de structuur. Met katten is een fijne stof vaak beter geschikt, ze blijven hierin minder snel hangen met hun nageltjes waardoor ze minder snel haaltjes maken. Microvezelstof is voorbeeld van een een zeer fijne stof.

Effen stof is heel gelijk van kleur. Dit zorgt voor een rustig effect. Een nadeel van effen stoffen is dat vuil sneller opvalt dan in stoffen met meerdere kleuren.

Gemêleerde stof heeft meerdere tinten en/of kleuren. Dit zorgt voor een speels effect. Op een klein stukje, zoals bijvoorbeeld een staal, lijkt een gemêleerde stof meestal drukker dan op een groter vlak. Een bijkomend voordeel van gemêleerde stof is dat door de meerdere tinten/kleuren eventuele vlekken minder opvallen.

Patroon Stof is een stof waarin een bepaald patroon in zit. De mogelijke patronen zijn natuurlijk eindeloos, voorbeelden die je veel ziet zijn het streeppatroon, ruitpatroon, of bloempatroon.

Stof met een print zijn stoffen waar een bepaalde print in zit. Bekend zijn stoffen met een dierenprint of bloemenprint. Maar de mogelijkheden zijn natuurlijk onbeperkt, zo zijn er ook krantenprinten, skylineprinten en cartoonprinten.

Slijtvastheid, lichtechtheid en pilling

De Martindale is een test die test hoe snel de stof slijt. Hoe hoger het aantal Martindale-toeren, hoe slijtvaster de stof is. Gezinnen met kinderen (gemiddeld gebruik) raden wij aan een meubelstoffering te kiezen met minimaal 15.000-25.000 Martindale toeren. Bij licht gebruik is 10.000-15.000 toeren voldoende. Voor intensief gebruik zoals restaurants, kantoren of kantines adviseren wij 25.000-35.000 toeren.

De lichtechtheid van een stoffen verschilt ook, sommige stoffen verkleuren sneller dan andere stoffen. Stoffen met natuurlijke vezels als linnen of katoen verkleuren sneller als stoffen met kunstvezels als polyester of acryl.

De pilling van een stof verschilt ook per stof. Sommige stoffen pillen meer dan andere stoffen, stoffen met acryl of linnen vezels pillen sneller dan andere stoffen. Pilling geeft een geleefd effect aan een stof. Maar dit “geleefde” effect is niet altijd de bedoeling en kan natuurlijk ook te erg worden, mocht dit het geval zijn is het makkelijk weg te halen met een pilling remover (een speciaal scheerapparaatje voor stoffen).

Pilling op linnen stof

Plooivorming

Ook plooivorming is een eigenschap van bekleding, dit ontstaat niet alleen bij stof maar ook bij kunstleder en leder. Plooivorming ontstaat door verschillende dingen, zoals bijvoorbeeld de rekbaarheid van de stof, de vulling van de bank en de manier van stikken. Een beetje plooivorming is onvermijdbaar en zolang het niet te extreem is, is het juist een teken van kwaliteit. Bij een bank zonder plooivorming staat er namelijk snel te veel spanning op de naden, wat niet goed is voor de bank. Soms hoort plooivorming bij het model, bijvoorbeeld bij banken met een vulling die afgedekt is met watten, de bekleding hoort dan niet strak te staan maar er juist losjes overheen te liggen.

Impregneren

Impregneren beschermt stoffen tegen vlekken. Door de bekleding te behandelen met een Textile Protector is de stof beter beschermd tegen vlekken. De protectors veranderen niets aan het uiterlijk en aanvoelen van de stof en zorgen ervoor dat water, olie en vet makkelijker weg gedept kunnen worden. Je kan jouw meubel gemakkelijk thuis impregneren door middel van een spuitbus. Impregnatie is dan ook een goede investering die goed aan te raden is.