Ergonomische meubels: tips voor senioren

Wanneer uw meubels aan vervanging toe zijn, let u niet alleen op het uiterlijk van de meubels. Vooral voor senioren is het belangrijk dat de meubels ergonomisch ontworpen zijn. Waar moet u op letten bij het uitproberen van een nieuwe stoel of bank? Hieronder vindt u een aantal tips.

Een goede zithoogte

Zorg ervoor dat wanneer u zit, uw voeten de grond raken en uw knieën een hoek van 90 graden maken. Daarbij moet u een platte hand kunnen schuiven tussen de stoelzitting en uw knieholte. Een te lage zithoogte zorgt voor een bolle rug en kan leiden tot rugklachten en obstipatie, doordat de darmen worden afgekneld. Wanneer de stoelzitting te hoog is, wordt het moeilijker om te gaan verzitten en op te staan uit de stoel. Wanneer uw voeten niet bij de grond komen, moet u immers veel kracht uit uw armen halen.

Belangrijk bij:

  • Pijn onderrug
  • Onvoldoende doorbloeding
  • Obstipatie
  • Opstaan

 

De juiste zitdiepte

Let op dat wanneer u zit, uw rug de rugleuning van de stoel net niet raakt en u een handbreedte tussen uw knieholte en de stoel kunt plaatsen. Als uw stoel niet diep genoeg is, ervaart u te weinig ondersteuning van uw benen. Bij een te diepe stoel gaat u onderuit hangen. De toegenomen bolling van de rug kan rugklachten veroorzaken of verergeren.

Belangrijk bij:

  • Pijn in rug met uitstraling naar benen
  • Onvoldoende doorbloeding
  • Opstaan

 

Correcte zithoek

Controleer ook de hoek tussen de zitting van de stoel of fauteuil en de rugleuning. Idealiter is deze hoek tussen de 95 en de 105 graden. Als de rugleuning te ver naar achteren gekanteld is, zakt u onderuit en kan de stoel uw lichaam niet meer optimaal ondersteunen.

Belangrijk bij:

  • Pijn in onderrug

 

Ondersteuning van de onderrug

Vaak ontstaan rugklachten wanneer de lendenen te veel belast worden door een verkeerde zithouding. Omdat iedere rug anders is, is het aan te raden om voor een verstelbare lendensteun te kiezen. Let erop dat u zowel de dikte als de hoogte van de lendensteun kunt verstellen.

Van nature heeft uw onderrug een lichte holte. Kies daarom bij voorkeur voor een bank of stoel met een lichte bolling bij de onderrug. Hierdoor krijgt uw rug meer steun en zult u minder snel rugklachten ervaren.

Belangrijk bij:

  • Pijn in onderrug

 

Hoogte van de armleuning

Bij het zitten in een fauteuil of een stoel is het belangrijk dat de armen goed ondersteund worden. Wanneer u zit, laat dan de armen ontspannen hangen. Bij een goede hoogte van de armleuningen zijn de ellebogen dan 90 graden gebogen en rusten de onderarmen op de armleuningen. Als de armleuning te hoog is, trekt u uw schouders op en kunt u last krijgen van spierklachten in de schouders en de nek. Bij te lage armleuningen zullen veel mensen onderuit zakken en hun rug daarmee verkeerd belasten.

Belangrijk bij:

  • Nekklachten
  • Schouderklachten

 

Aan tafel

Kies bij voorkeur voor een hoge tafel. Hierdoor hoeft u minder te bukken wanneer u gaat zitten en heeft u eventueel een handige steun wanneer u langs de tafel loopt. Bovendien passen stoelen met armleuningen makkelijker onder een hoge tafel. Hierdoor kunt u uw stoel maximaal aanschuiven wanneer u aan tafel gaat zitten.

Belangrijk bij:

  • Extra ondersteuning bij lopen
  • Rechte zithouding

 

Algemene tips

Zwaardere fauteuils en stoelen die niet al te makkelijk om kunnen vallen hebben de voorkeur. Kies voor stevige, niet te zachte kussens die een goede ondersteuning geven. Heeft u last van uw knieën of uw heupen, bijvoorbeeld door reuma of artrose? Een elektrisch verstelbare stoel helpt u bij het wisselen van houding en geeft daardoor verlichting van uw pijn. Kies voor een makkelijk te bedienen apparaat.