Soorten meubel vullingen: welke vullingen zijn er?

Vullingen van banken bestaan in verschillende materialen en zachtheden, niet alleen het materiaal verschilt maar ook de opbouw kan verschillend zijn. Bijna alle banken hebben een vering waarop het schuim ligt. Er zijn verschillende soorten schuimen en deze zijn er ook nog eens in verschillende dichtheden, een lagere dichtheid geeft u een zachtere, comfortabelere zit. Een hogere dichtheid geeft u een stevigere, hardere zit. Soms wordt er met meerdere lagen schuim gewerkt voor extra comfort. Ook worden er soms losse vlokken of watten op het schuim gelegd voor extra comfort en een losser uiterlijk.

Schuimen

Polyetherschuim is een standaardschuim, het schuim is veerkrachtig en flexibel en het schuim veert na indrukken weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Wel wordt het schuim zachter na elke indrukking. Hoewel elk schuim zachter wordt bij gebruik, gaat dit “standaard” polyetherschuimen sneller, dan bij nieuwere meer geavanceerde schuimen, die daardoor een langere gebruiksduur hebben.

Luxe Rendementsschuim is een schuim wat bestaat uit belletjes/cellen die gevuld zijn met lucht. Door deze cellen krijgt Luxe Rendementsschuim veerkracht en zitcomfort. Luxe Rendementsschuim bestaat uit onregelmatige cellen waardoor het een natuurlijke tegendruk heeft. Deze natuurlijke tegendruk zorgt voor een hogere veerkracht, weinig tot geen kuilvorming, langere levensduur en een nog hoger comfort.

High Density schuim is een kwaliteitsschuim binnen de schuimsoorten. High Density is een schuim wat bestaat uit cellen met een hoge dichtheid die gevuld zijn met lucht, door deze cellen krijgt het High Density schuim veel veerkracht en dit zorgt weer voor een comfortabel en prettig zitcomfort. Het High Density schuim zorgt voor een natuurlijke tegendruk, een hogere veerkracht, weinig tot geen kuilvorming, langere levensduur en een prettig comfort.

Koudschuim wordt ook wel High Resilience Foam (HR-foam) genoemd. High Resilience Foam betekent “hoge veerkracht schuim”, Koudschuim is dus een schuim met enorm hoge veerkracht en staat dan ook bekend om zijn lange levensduur.

Talalay Latex is een natuurproduct wat gemaakt wordt op basis van rubber. Talalay Latex heeft een intensiever productieproces dan standaard latex schuim. Het intensieve proces waarmee het rubber verwerkt wordt tot schuim wordt geeft het schuim een zeer hoge veerkracht, ventilatie en comfort. Tests wijzen uit dat er een terugval van stramheid is van 11%, na 10 jaar belasting. Hierbij heeft men de kern 80.000 keer belast met een gewicht van 75 kilo.

Vering

Singelbanden zijn sterke elastische banden die vervaardigd worden uit rubber en/of een elastisch weefsel. De singelbanden worden dicht tegen elkaar kruislinks en door elkaar verweven op het frame gespannen. De mat van singelbanden is de eerste elastische onderlaag van het zitkussen.

Nosag-veren (no sag engels voor 'niet zakken') zijn stalen golvende veren die tussen de voor- en achterkant van de bank gespannen worden zodat de bank een stevige goed verende ondergrond heeft. Nosag-vering is stevig, degelijk en geschikt voor zeer intensief gebruik.

Bonellvering is een cirkelvormige staande vering met aan de uiteinden grotere cirkels dan in het midden, hierdoor geeft de vering meer tegendruk bij meer belasting. De veren worden met elkaar verbonden waardoor ze met elkaar mee veren.

Pocketvering is vergelijkbaar met Bonellvering. Bij Pocketvering zijn de veren niet met elkaar verbonden maar zitten ze in losse zakjes. In matrassen geeft dit verschillende voordelen. Doordat veren los van elkaar kunnen bewegen, nemen ze de omringende veren niet mee en geven ze daardoor betere ondersteuning bij verschillende contouren. Een tweede voordeel is dat er zones gecreëerd worden. Door in elke zone een andere stugheid te gebruik, kan het matras verschillende delen van het lichaam verschillend ondersteunen. Hierdoor geeft een matras met zones de optimale ondersteuning van elk lichaamsdeel.

Afdekking

Fiberfill wordt vaak gebruikt als extra laag tussen het schuim en de bekleding, een extra laag fiberfill zorgt ervoor dat het kussen mooi uitgevuld wordt en geeft het kussen een voller uiterlijk. Ook is het een extra bescherming van de stof zodat deze niet over het schuim gaat schuren aan de onderkant. De laag fiberfill verandert niets aan het zitcomfort.

Watten of Vlokken worden vaak ook gebruikt als extra tussenlaag. De watten worden meestal gemaakt van Dacron of Diolen, merknamen van fiberfill. Door de watten wordt het zitcomfort nog zachter, en krijg je meer het gevoel dat je in de bank zit. Ook wordt het uiterlijk losser doordat er zitkuilen ontstaan.

Siliconenvezels worden gemaakt door fiberfill te behandelen met siliconen. Siliconenvezels geven de bank net als watten en vlokken een los uiterlijk. Het zitten is nog zachter dan normale watten of vlokken.

Dons of veren worden soms ook gebruikt als extra afdekking. Dons of veren zijn net als siliconenvezels nog zachter en losser dan watten en vlokken. Dons en veren zorgen dus voor een extra zacht zitcomfort en los uiterlijk. Soms komen er wat veertjes uit de kussens, hier is meestal niets mis mee omdat er genoeg veren in het kussen zitten.

Losse vlokken, watten, vezels en veren zorgen voor een los uiterlijk met zitkuilen. Opkloppen zorgt ervoor dat de vulling beter in zijn vorm blijft, de vulling blijft dan voller en zal beter terugkomen naar zijn oude vorm. Soms zijn er langwerpige kuilen in het zitvlak zichtbaar, dit komt doordat de losse vulling verdeeld is in compartimenten, hierdoor kan de losse vulling minder verschuiven en is de kuilvorming minder terwijl het meubel toch een los uiterlijk heeft.