Een kindvriendelijk, veilig en stijlvol interieur

Een kindvriendelijk, veilig én stijlvol interieur

De komst van een kindje vraagt om aanpassingen in je woning. Natuurlijk zorg je dat je baby, dreumes of peuter een eigen kamer krijgt, met een comfortabel bedje en ruimte om kleding, verzorgingsproducten, knuffels en speelgoed op te bergen. Maar wat doe je met de rest van het interieur? Een steriele, minimalistische inrichting zal lastig worden, maar woonkamer in speeltuinstijl is ook weer niet nodig. Hoe maak je de woonkamer veilig, hoe houd je je kleintje weg bij de schoonmaakmiddelen in de keuken? En hoe creëer je een kindvriendelijke omgeving zonder afbreuk te doen aan de stijl en sfeer?

Stijlvol en kindvriendelijk

Aan de inrichting van je woonkamer heb je ongetwijfeld veel tijd en aandacht besteed. De vloer is met zorg uitgezocht, je hebt bewust gekozen voor bepaalde kleuren en materialen, de gordijnen passen bij de kussens op de bank en de posters en schilderijen aan de wand heb je weloverwogen aangeschaft. Veel jonge ouders zijn bang dat de woonkamer verandert in een speelparadijs. Niet nodig, want met de juiste tips en trucs zorg je voor een goede balans tussen kindvriendelijkheid en stijl.

Kindermeubilair en opbergmaterialen

Kinderzitjes en kinderstoelen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en materialen, zodat je ze kunt laten aansluiten bij jouw smaak en de sfeer van je interieur. Oriënteer je goed, kijk rustig rond en wacht niet tot het laatste moment, zodat je geen overhaaste aankoop doet en zeker weet dat het kindermeubilair mooi past bij je andere meubels en accessoires. Dit geldt trouwens ook voor de box en het boxkleed.

Kleine kinderen raken snel overprikkeld. Leg daarom niet te veel speeltjes en knuffels klaar. Kies een paar leuke dingen en wissel ze eens per week om. Zo zorg je voor variatie en kan je kleintje op zijn gemak kennis maken met uiteenlopende vormen, stoffen en geluidjes. De rest van het speelgoed kun je bewaren in een mooie houten kist of in manden, dozen of boxen. Maar net wat je het mooist vindt en wat het beste bij je interieur aansluit.

Knoeien beperken, vlekken voorkomen

Kinderen knoeien, dat hoort nu eenmaal bij het leren eten en is niet te voorkomen. Maar door een slimme aanpak kun je het wel zoveel mogelijk voorkomen, zodat er geen vervelende vlekken op het vloerkleed en de bekleding van je bank komen. Maak er een goede gewoonte van om samen met je kindje aan tafel te gaan zitten en laat je dreumes niet rondlopen met een rijstwafel, soepstengel of drinkbeker. Zo voorkom je rondslingerende kruimels en sap- of melkvlekken. Bovendien is het een gezellig moment en kun je je kleintje op deze manier beter leren om netjes te eten.

Veel kinderstoelen hebben een tafeldeel met een opstaande rand, zodat geknoeide etensresten niet op de vloer worden geschoven; een punt om bij de aanschaf op te letten. Daarnaast zijn er kunststof slabbetjes met een geultje waarin kruimels en uitgespuugde voeding worden opgevangen. Ook erg handig. Zorg bovendien dat je altijd snoetenpoetsers bij de hand hebt. Daarmee kun je vlug en makkelijk de mond en kin van je dreumes schoonmaken, maar ze zijn ook geschikt om over de tafel en vloer te halen als er bijvoorbeeld sap of melk op is gemorst.

Veilig de omgeving verkennen

Zodra je kindje wat beweeglijker wordt, wil het de wereld om zich heen steeds meer verkennen. Het is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling en het is verstandig je kleintje hier veel ruimte en gelegenheid voor te geven. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat je dreumes veilig rond kan scharrelen en tijdens zijn ontdekkingstocht geen gevaren tegenkomt. Bekijk je woonkamer en keuken met de blik van een jong kind en stel vast welke plekken en situaties risico’s met zich mee brengen.

Voorzorgsmaatregelen in de keuken

Berg schoonmaakproducten en scherpe voorwerpen als vorken, messen en glazen goed op en zet elektrische apparaten (inclusief het snoer) buiten het bereik van de grijpgrage handjes van je kind, bijvoorbeeld in een kast, lade of op een hoge plank. Zorg dat je kleintje het fornuis niet aan kan zetten. Ben je zelf aan het koken, zet de hete pannen dan zo neer dat de steel niet naar de buitenzijde wijst, zodat je dreumes hem in een onbewaakt ogenblik niet kan pakken.

Keukenkastjes en -lades kun je het best vergrendelen met een kindersluiting, een slotje dat volwassenen makkelijk open kunnen maken maar kleine kinderen niet. Heb je een aanrecht met scherpe randen, plak die dan af met zacht materiaal, zodat je dreumes zich er niet aan kan bezeren. Stopcontacten waar je kindje bij kan, kun je beveiligen met een draaisysteem. Je kleintje kan er zo niet bij en jij kunt de stekker er eenvoudig insteken door even te duwen en draaien. Handig en veilig.

Voorzorgsmaatregelen in de woonkamer

Ook voor de woonkamer geldt dat je stopcontacten en kasten of lades met zware, scherpe of anderszins riskante voorwerpen het best kunt beveiligen. Let ook hier op scherpe randen en plak ze af, bijvoorbeeld bij de eettafel en het dressoir. Heb je een lage glazen tafel, let dan zeker goed op. Hoewel het leuk staat en extra kleur aan je woonkamer kan geven, is een tafelkleed af te raden. Voor je kindje is het reuze interessant om eraan te trekken en te zien wat er gebeurt. Staan of liggen er op dat moment spullen op tafel (zoals een fruitschaal, koffiekopjes, een theepot of iPad), dan vallen die vaak mee, waardoor je dreumes gewond kan raken (en dure voorwerpen beschadigd kunnen raken of zelfs stuk kunnen gaan).

Planten en bloemen zorgen voor sfeer en frisheid in je interieur, maar voor kleine kinderen op ontdekkingstocht vormen ze een mogelijk gevaar. Dreumesen zijn erg nieuwsgierig en stoppen een blaadje zo in hun mond. Verzeker je er dus van dat het groen dat je in huis haalt niet giftig is en gebruik geen antiluis of andere schadelijke middelen.

Extra veiligheid

Verder is het raadzaam om een gifwijzer in huis te hebben, zodat je exact weet wat je moet doen als je kleintje een schadelijke stof binnen heeft gekregen. Daarnaast is het aan te raden een EHBO-cursus te volgen die speciaal gericht is op eerste hulp aan kinderen. Dan weet je precies hoe je moet handelen als je dreumes hard valt of zich brandt. Heb je geen tijd om een dergelijke cursus te volgen, zorg dan in elk geval dat je een EHBO-wijzer op een makkelijk vindbare plek neerlegt of ophangt.

Terug naar boven