Schilderijen gids

Als je een mooi kunstwerk koopt of een van je favoriete foto’s op canvas laat afdrukken, wil je het doek natuurlijk een goede plaats geven: een plek waar het meteen in het oog valt en optimaal tot z’n recht komt.

Maar hoe zorg je ervoor dat het schilderij of de wandprint van de muur af spat? Waar moet je op letten om het te laten aansluiten bij de rest van je interieur? Welk formaat kies je, wat is een geschikte lijst en hoe ga je om met verlichting? We helpen je graag op weg met de onderstaande uitleg en tips.

Ga je een foto of schilderij ophangen, dan speelt het formaat een belangrijke rol. De afmetingen van het werk moeten passen bij de ruimte waarin het hangt, maar ook bij het onderwerp dat is afgebeeld. Een weids landschap komt het beste tot zijn recht op een groot formaat. Net als een detail dat sterk is uitgelicht, zoals van een bloem, bouwwerk of menselijk lichaam. Kleinere formaten zijn meer geschikt voor portretten en afbeeldingen die veel details bevatten.

Verder is het van belang om rekening te houden met de kamer waarin je het werk ophangt. Komt het aan een grote, lege wand in een rustige ruimte? Dan is een groot formaat een goede keus. Krijgt het een plek in een kleinere, wat vollere ruimte? Dan kun je beter kiezen voor een minder groot formaat. Uiteindelijk gaat het om de visuele balans: het formaat moet in evenwicht zijn met de ruimte, zodat het kunstwerk of de wandprint wel de aandacht trekt, maar geen onrust veroorzaakt.

Voor wanddecoraties zijn er verschillende ophangsystemen, van simpel tot zeer geavanceerd. De eenvoudigste manieren om een schilderij of foto op te hangen zijn een spijker, schroef en betonhaakje. Let wel op dat een werk met één haakje al snel scheef hangt. Plaats er twee op enige afstand van elkaar en gebruik een waterpas om je ervan te verzekeren dat het doek recht hangt. Check voordat je de hamer of boor ter hand neemt of je de juiste plek hebt uitgekozen. Laat iemand het kunstwerk of de wandprint op de gewenste plaats houden, loop iets naar achter en kijk of je tevreden bent over het geheel.

Wil je geen gaten in de muur, dan kun je kiezen voor een railsysteem. Dit is verkrijgbaar in diverse varianten: voor aan het plafond, voor aan de wand, lang, kort en van verschillende materialen. Dergelijke systemen bestaan uit een onopvallende rail met koorden en haakjes waaraan je de kunstwerken kunt bevestigen. De voordelen zijn dat je muren niet beschadigd raken, dat er meerdere schilderijen en foto’s aan kunnen hangen en dat je de doeken na verloop van tijd makkelijk een andere plek kunt geven.

Bij het kiezen van een lijst gaat het vooral om het materiaal, de kleur, vast of wisselbaar en wel of geen passe-partout. Het materiaal kun je het beste afstemmen op de stijl van je interieur en de materialen van je vloer en meubilair. In een klassieke inrichting met veel eikenhout is een lichte, geborstelde aluminium lijst niet op z’n plek. Terwijl eiken lijsten juist detoneren in een strak interieur met veel wit en staal.

Ook bij het uitzoeken van de kleur moet je hiermee rekening houden. Idealiter vormt het kunstwerk een harmonieus geheel met de lijst: hij leidt de aandacht niet af, maar versterkt juist de impact van de afbeelding. Houd je van variatie en verander je je wanddecoraties regelmatig, dan is het raadzaam om een wissellijst te nemen. Gaat het om een werk dat je jaren laat hangen, dan is een vaste lijst de beste optie.

Of het kunstwerk het best tot zijn recht komt met of zonder passe-partout, kun je uittesten door zelf een eenvoudige kartonnen lijst te maken en te kijken wat het mooiste resultaat geeft. Vooral bij kleine doeken kan het de blik direct naar de afbeelding trekken. Ook kan het onafgewerkte randen van bijvoorbeeld etsen en aquarellen verbergen.

Met de juiste accentverlichting vallen je schilderijen of foto's meteen in het oog en komen de vormen en kleuren beter uit. De beste manier om ze te belichten is van bovenaf met een of meerdere spots, afhankelijk van de grootte van het werk. Plaats de lampen in een hoek van 30 graden ten opzichte van het doek, zodat je schaduwen en weerkaatsing van het licht in het glas vermijdt. In sommige railsystemen is de verlichting geïntegreerd, wat erg handig is omdat de snoeren niet zichtbaar zijn.