Onderhoudsgids voor tuinmeubels

Met het voorjaar op komst is het verstandig om alvast na te denken over het opknappen van je tuinmeubels, zo kun je straks weer optimaal genieten van je tuin en het lekkere weer. Maar hoe moet je je tuinmeubelen onderhouden en hoe reinig je verschillende soorten meubels? En hoe kun je je meubels na het seizoen het best opslaan of afdekken? We hebben een aantal tips en tricks voor je op een rij gezet zodat je weer goed gebruik kunt maken van je tuinmeubels.

Materialen tuinmeubels

Er bestaan een aantal verschillende soorten tuinmeubels. Ieder tuinmeubel heeft zijn eigen onderhoudsinstructies. Zo bestaan er bijvoorbeeld houten tuinmeubels maar heb je ook vaak te maken met kunststof. Denk hierbij bijvoorbeeld aan complete loungesets van banken en fauteuils.

Daarnaast kunnen tuinmeubels gemaakt zijn van Wicker, wat meer bekend staat als vlechtwerk en kunnen je tuinmeubels hebben die gemaakt zijn van staal of aluminium. Voor ieder materiaal geldt een andere manier van onderhouden. Vlechtwerkmeubels kunnen ook zijn gemaakt van rotan of riet, deze zijn echter erg gevoelig voor beschadiging en weersomstandigheden.

Houten meubels

Regulier onderhoud

Houten meubels zijn erg fraai om te zien, maar moeten goed worden onderhouden. Teakhouten meubels onderhoud je met een Teak Protector, zodat het hout zijn kleur behoudt. Je gebruikt Teak Shield om vlekken tegen te gaan. Verwijder vlekken door voedsel en drankjes zo snel mogelijk. Hiermee voorkom je dat de vlekken intrekken in het hout.

Onderhoud houten tuinmeubels in de winter

Hardhout en teak kan gewoon buiten blijven staan, maar wel met een luchtdoorlatende hoes. Een andere mogelijkheid is het invetten van houten tuinmeubels met een speciale olie die ervoor zorgt dat je meubels niet kunnen verkleuren.

Onderhoud houten tuinmeubels in de zomer

Reinig je houten meubels in de lente met groene zeep en een spons. Hiermee kun je ook gemakkelijk groene aanslag van de houten meubels wassen. Voeg hier nog een aantal eetlepels soda toe en reinig deze met een zachte borstel. Indien de beschermlaag van de meubels al is verdwenen, kun je houten meubels ook met een hoge drukspuit reinigen.

Rotan of rieten meubels

Regulier onderhoud

Rotan tuinmeubels kunnen worden behandeld met speciale onderhoudswax. Naast teak kan hardhout en rotan 'vergrijzen' door weersomstandigheden. Maak hierbij gebruik van een zogeheten ontgrijzer en de originele kleur komt direct terug. Spoel daarna de meubels nog wel even af met water. Wanneer er etensresten tussen het riet verstopt raken, kun je deze met behulp van een zachte borstel verwijderen.

Onderhoud rotan tuinmeubels in de winter

Het is verstandig om rotan en rieten meubels binnenshuis op te bergen. Omdat deze producten niet vochtbestendig en schadegevoelig zijn, bestaat de kans dat deze buiten snel beschadigen. Ook het afdekken van deze meubels is om deze reden af te raden.

Onderhoud rotan tuinmeubels in dae zomer

Reinig rieten en rotan meubels met een sopje met zout water. Gebruik hierbij een zachte borstel. Je kunt er eventueel voor kiezen om je meubels te lakken, alvorens je ze buiten zet. Hierdoor trekt er minder vocht in het hout, wat de duurzaamheid van het meubel ten goede komt.

Meubels van andere materialen

Regulier onderhoud

Tot overige meubels behoren; stalen, aluminium, kunststof en vlechtwerk meubels. Deze meubels zijn relatief makkelijk te onderhouden. In de meeste gevallen is het gebruik van een niet-bijtend reinigingsmiddel en een zachte spons voldoende. Reinig de meubels regelmatig

Onderhoud tuinmeubels in de winter

Veel van deze tuinmeubels kunnen in de winter buiten blijven staan. Om schimmelvorming tegen te gaan is het raadzaam om de meubels onder een beschermende hoes te plaatsen. Als je twijfelt of een meubel buiten kan blijven staan is het verstandig om deze, indien mogelijk, binnen te bewaren.

Onderhoud tuinmeubels in de zomer

Maak deze meubels schoon met lauw water en een beetje soda of met een speciaal pH-neutraal reinigingsmiddel. Gebruik hierbij nooit een schuurspons of schuurmiddel. Deze veroorzaken namelijk krassen.