Meubels en huisdieren: tips voor honden en katten in huis

Sta je op het punt om het gezin uit te breiden met een lieve pup of een schattige kitten? Dan heb je vast al door dat daar enorm veel bij komt kijken. Verzorging, zindelijkheid en hygiëne. Bij dat laatste punt staan we graag even stil. Want een dier in huis betekent vaak een extra belasting voor je meubels. Banken, stoelen en tafels zijn allemaal favoriet als potentieel kauwspeeltje, springkussen en harenmagneet. Beperken van de schade? Dan kan!

Algemene tips & tricks

Of je nu een hond of een kat (of beide) in huis hebt, er zijn een aantal algemene tips die je leefomgeving binnenshuis schoon en fris houden, zonder de bewegingsvrijheid en het plezier van je viervoeter te beperken.

Haren verwijderen

Regelmatig stofzuigen doet wonderen. Hardnekkige haren verwijderen gaat het best met een droge, rubberen (schoonmaak)handschoen. Wrijf ermee over de plek waar je de haren wilt verwijderen. De haren komen gemakkelijk los waarna je ze direct in de vuilbak kunt deponeren. Werkt zowel op banken als op vloerbedekking, kussens en kleding.

Luchtjes verwijderen

Een huisdier is hard werken, hoe schoner het huis hoe minder geurtjes er zullen zijn. Sommige huisdiereigenaren zweren bij dagelijks stofzuigen en twee dagelijks dweilen. Toch kan je lieveling in sommige gevallen dan nog steeds een ‘luchtje’ met zich meedragen. Er zijn volop sprays en speciale dierenparfums op de markt die voor verlichting van de neus van het baasje zorgen, maar er zijn net zo veel huismiddeltjes: met een in appelazijn gedept washandje zachtjes over de vacht van je hond wrijven bijvoorbeeld. Luchtzuiverende of sterk geurende planten in huis en essentiële oliën of geurkaarsen verbeteren de geur voor jezelf, maar door hun veel betere reukvermogen zijn de meeste honden en katten hier niet dol op.

Een vlo-vrij huis

Zelfs in het schoonste huis kan toch een vlooienplaag ontstaan. Men denkt dat dit komt doordat je hond of kat meestal besmet raakt door contact met andere dieren. Echter uit onderzoek blijkt dat de omgeving (waar de eitjes terechtkomen) de voornaamste besmettingsbron is. Een vlovrij huis bereik je door een aantal stappen te volgen. Allereerst moet je het huis behandelen met een vlo-dodende spray nadat het huis gestofzuigd is (laat u adviseren door uw dierenarts). Hiervan kun je ook een pufje in de stofzuigerzak doen. De nieuwe generatie vlooienbanden werkt vaak alleen bij lichaamscontact, dus het ouderwetse huismiddeltje om een stukje vlooienband in de stofzuigerzak te doen helpt niet meer. Daarbij kunnen ter ondersteuning nog wat schoonmaaktips gegeven worden: het wassen van je eigen kleding en de dekens, kussens en speeltjes van het dier. Wees zorgvuldig en was als het even kan alles op minimaal 60 graden.

Het juiste gedrag aanleren

Een ongelukje zit natuurlijk altijd in een klein hoekje, maar wanneer je jouw hond of kat een basistraining hebt gegeven, scheelt het al een hoop in de huishouding. Zindelijkheid steekt daar natuurlijk met kop en schouders bovenuit: leren de kattenbak te gebruiken en tijdens het uitlaten de behoefte doen is de basis. Creëer voor hond en kat ook een eigen rustplek zoals een mand of kussen. Dit beperkt niet alleen de verspreiding van haren en slijtage van meubels, maar verhoogt ook nog eens het gevoel van veiligheid bij jouw huisdier.

Kat en meubels

De eigengereidheid van jouw poezenvriend zou jouw meubels nog wel eens duur kunnen komen te staan. Toch is het een misvatting wanneer men zegt dat je een kat niets kan aanleren. Je moet alleen weten hoe.

De kat krabt de krullen…

Jouw kat houdt ervan om zijn nageltjes te scherpen aan alles behalve de nieuw aangeschafte krabpaal? Geef de moed nog niet op. Voorkomen is echter wel beter dan genezen. Wanneer je een kitten in huis haalt kun je deze het best meteen kennis laten maken met de nieuwe krabpaal of -plank. Een kat die al lange tijd verzot is op het krabben aan de poten van jouw dure eetkamerstoel bied je vlakbij die plek iets vervangend aan, zoals een stuk hout, eventueel bekleed met stof. Wanneer de kat geen interesse toont, bedek je de stoel(poten) ter afleiding. Het devies luidt in ieder geval: heb geduld!

Ook een goed krabalternatief is een krabpaal/krabton. Deze kun je het beste in de looproute plaatsen van je kat(ten), bijvoorbeeld langs hun route naar buiten. Grote kans dat de kat zijn nagels dan even in de paal zet. Het afleren van krabben is volgens Eline Mulder-Greiner (kattentherapeut en gedragskundige) geen optie: katten krabben namelijk ook om feromonen (geur) af te geven dat zij gebruiken als communicatiemiddel.

Kattenurine

De geur van kattenurine kan behoorlijk penetrant zijn. Zo’n hardnekkig geurtje verwijder je niet met een normale allesreiniger. Stof en kleding kunnen behandeld worden met een sopje van water en een scheut soda, Biotex, Method of groene zeep. Voor die extra hardnekkige, typische ammoniak geur in bijvoorbeeld een houten of betonnen vloer zijn er speciale geur neutraliserende middelen verkrijgbaar. Wat je vooral niet moet doen is de bewuste plek behandelen met chloor of azijn. Laten katten daar nou net erg graag overheen plassen! Ook zijn sommige producten zelfs giftig voor honden en katten, zie deze pagina voor meer informatie.

Hond en meubels

Honden zijn net mensen en dat wordt meer dan eens bevestigd door het gedrag van je trouwe viervoeter. Ook bij honden slaat de verveling soms toe. Een hond heeft uitdaging nodig. Hoeveel dat is verschilt sterk per ras. Denk van tevoren na of je de hond de uitdaging kunt bieden die het nodig heeft. Knaagt jouw hond voor de zoveelste keer aan de poten van de kast of de stoelkussens? Probeer dagelijks een extra keer met hem te wandelen en koop hondenspeeltjes die hem uitdagen. Ga actief aan de slag met het trainen van je hond. Dit komt bovendien de band tussen baasje en hond ten goede.

Volgens hondenspeclalist Arnoud Busscher is het volgende ook belangrijk: Behalve verveling is aandacht vragen op een negatieve manier een veel voorkomende oorzaak van het bijten aan meubels. De hond verbaal corrigeren is niet goed omdat je dan juist dit gedrag bekrachtigd. Het is beter om in een dergelijke situatie op te staan en weg te lopen. De hond zal dan onmiddellijk stoppen vanwege het uitblijven van een resultaat. In extreme gevallen kan er gekozen worden om dit gedrag te doorbreken met de diervriendelijke Pet Corrector.

Kauwslijtage

Wanneer je hond desondanks toch niet van het meubilair af kan blijven, dan is het zaak om duidelijk te maken dat wat jouw viervoeter doet, niet de bedoeling is. Betrap je jouw hond op heterdaad? Spreek dan met een verheven, afkeurende toon een ferme “Nee” uit. Bied hem daarbij een alternatief aan waar hij wel op mag kauwen. Een hond is niet helderziend en door duidelijk aan te geven wat je van hem wilt scheelt hem een zoektocht naar uw bedoeling en mogelijk een aantal standjes. Fysiek geweld is onnodig en uiteraard een ‘no go’. Wat ook wel wilt helpen is een spray met appelgeur. Honden houden niet van deze geur. Een paar keer sprayen op het te lijden object verricht wonderen. Bij de dierenspeciaalzaak zijn overigens ook soortgelijk anti-bijtsprays te koop.

Speeksel

Er bestaan tal van fabels over hondenspeeksel. Van “een lik van een hond maakt alles schoon” tot “bacteriën in hondenspeeksel zijn levensgevaarlijk voor mensen”. De waarheid ligt ergens in het midden. Een lik over je gezicht is zeker niet levensbedreigend, maar evengoed ook niet schoon te noemen. De enzymen in hondenspeeksel doden wellicht bacteriën voor de hond zelf, maar de tong maakt een mensenhuid niet schoon. Integendeel, het laat slechts bacteriën achter. Wat betreft de meubels: hondenspeeksel op zich tast meubilair doorgaans niet aan. Het is wel aan te raden het speeksel te verwijderen met een schone, vochtige doek met eventueel een lichte allesreiniger.

Braaksel

Wanneer je hond moet overgeven is dat natuurlijk erg sneu voor het beestje zelf. Maar wat kun je doen aan dat braaksel op het vloedkleed of het tapijt? Haal overtollig braaksel eerst zoveel mogelijk weg met bijvoorbeeld keukenpapier. Wrijf daarbij niet in het tapijt. Maak vervolgens een lauwwarm sopje met Biotex en dep deze met een spons op de vlek. Leg dan een schone, droge (thee)doek op de plek en dep de plek zoveel mogelijk droog. Herhaal wanneer nodig dit proces tot de vlek en de geur is verdwenen.

Luchtjes van de hond zelf

Het kan ook zijn dat de hond zelf luchtjes achterlaat in huis. Nu heeft elke hond natuurlijk een typische hondenlucht, maar als gasten hier veel klagen is het misschien geen gek idee om even de hond langs de dierenarts te gaan. Het kan door een bezoek aan de arts luchtjesproblemen voorkomen, waar uitgesproken luchtjes soms ook een medische oorzaak hebben. Zo kunnen gebitsproblemen, huidproblemen en ontstekingen bij uw hond zorgen voor een vervelende geur in de woning. En natuurlijk is het bovenal belangrijk om uw hond de juiste behandeling te geven.

*aan bovenstaande adviezen kunnen geen rechten worden ontleend