Onderhoudtips antieke meubels

Hoe kun je antieke meubels onderhouden?

Antieke houten meubels worden van verschillende soorten hout gemaakt die allemaal hun eigen kenmerken hebben en dus ook op een eigen manier moeten worden onderhouden. Wil jij je antieke meubelstuk zo lang mogelijk goed onderhouden en zo een lang leven gunnen? We zetten een aantal onderhoudstips voor antieke meubels voor je op een rij.

Antieke meubels

Antieke meubels: eikenhout

Eikenhouten antieke meubels zijn vaak donkere meubels gemaakt van een zeer harde houtsoort. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten eikenhout: Amerikaans en Europees eikenhout. Bij ons zie je vaak donkere eiken meubels, deze zijn gemaakt van de Europese eik. Er zijn echter ook lichtere eiken meubels te vinden, deze zijn afkomstig van de Amerikaanse eik. Je ziet vooral dat grotere meubels, zoals kasten en lange tafels, gemaakt zijn van eikenhout. Om je eikenhouten antieke meubels zo goed mogelijk te onderhouden kun je verschillende dingen doen: met de juiste tips hoeft het helemaal niet lastig te zijn.

Heb je bijvoorbeeld een eikenhouten tafel? Gebruik dan zoveel mogelijk onderzetters voor bekers drinken, warme pannen, ovenschalen en meer. Zorg ervoor dat deze aan de onderkant niet van kurk zijn, kurk kan namelijk blijven plakken aan eikenhout. Houd daarnaast de temperatuur in de ruimte waar de eikenhouten meubels staan stabiel: massief eikenhout is namelijk erg gevoelig voor temperatuurschommelingen. Wanneer het hout is nat geworden moet je het zo snel mogelijk droog maken. Gebruik hierbij nooit zeep of schoonmaakmiddelen, maar kies voor een goede houtolie met een pluisvrije doek wanneer het meubelstuk er uitgedroogd uitziet.

Antieke meubels: essenhout

Meubels van essenhout herken je aan de mix van zowel donkere en lichtere kleuren. Het hout afkomstig van de West-Europese essenboom kent namelijk een groot kleurverschil tussen de kern en het spinthout. Dit resulteert in een prachtige kleur hout dat goed te combineren is met diverse soorten meubelstukken. Essenhout werd en wordt voornamelijk gebruikt om tafels en tafelbladen van te maken: het hout is gemakkelijk te bewerken en tevens eenvoudig te onderhouden. Je moet alleen net even weten hoe het moet.

Essenhout kan bij tentoonstelling aan te veel licht verkleuren: zet je antieke meubels dus niet dicht bij het raam wanneer je verkleuring tegen wilt gaan. Deze vorm van hout is erg elastisch en sterk, wanneer de tafel gelakt is kun je het hout gemakkelijk schoonmaken met een natte doek. Is dit niet het geval, probeer dan om de tafel zo goed mogelijk schoon te maken met houtolie of een doek. In het ergste geval kun je een essen houten tafel opnieuw schuren en opnieuw lakken indien gewenst (ook met doodmat voor een meest natuurlijke uitstraling).

Antieke meubels: grenenhout

Grenenhout is afkomstig van een pijnboom of een grove dennenboom. Deze houtsoort is erg zacht waardoor het gemakkelijk te bewerken is. Toch werd vroeger niet heel veel gebruik gemaakt van grenenhout in meubels: je zag de houtsoort vaak alleen terug in achterwanden van kasten en bodems en zijkanten van lades. Vandaag de dag bestaan er echter veel verschillende meubels gemaakt van grenenhout: van kasten tot aan stoelen en van bijzettafels tot aan eettafels. Het meest gebruikte hout komt uit Amerika, hoewel er bij grotere winkelketens ook vaak gebruik gemaakt wordt van Europees grenen.

Het grote nadeel van grenenhout is dat het, doordat het zacht hout is, vrij snel beschadigt. Wanneer je grenen meubels dus zo mooi mogelijk wilt houden moet je zo voorzichtig mogelijk omgaan met de meubels. Toch kun je kleine barstjes en deuken niet voorkomen. Gelukkig kun je deze beschadigingen zelf snel herstellen door met een naald een aantal kleine gaatjes te prikken in de deuk en er een vochtige witte doek op te leggen. Met een strijkijzer kun je vervolgens de deuk uit het grenenhout stomen. Vlekken voorkomen op je grenen meubelstuk? Bescherm je meubels dan met een speciale intensieve houtolie tegen kringen en vlekken.

Antieke meubels: teakhout

Er bestaan tevens veel antieke meubelstukken van teakhout, een harde houtsoort afkomstig van de teakboom uit Zuidoost-Azië. Je herkent een teakhouten meubel aan het vettige gevoel wanneer je er over heen wrijft: deze houtsoort bevat namelijk olieachtige stoffen. Ook herken je een teakhouten meubel vaak aan scheurtjes die te wijten zijn aan de grote klimaatverschillen tussen Europa en Azië. Dit geeft de teakhouten meubels juist net dat aparte waarmee het zich onderscheidt van andere houten meubels.

Ook teakhouten meubels moeten goed worden onderhouden en verzorgd. Je kunt ze voor gebruik reeds beschermen met een houtolie waarmee je het meubelstuk ook meteen afwerkt met een natuurlijke glans. Hierdoor kan er overigens wel een andere kleur ontstaan. Verder hoeven teakhouten meubels niet per se goed gereinigd te worden: het is juist de charme van teak dat het geheel er een beetje 'gebruikt' uitziet. Je ziet niet voor niets dat veel restaurants gebruik maken van deze houtsoort. Wil je de vlekken echter wel verwijderen? Gebruik dan een sopje met groene zeep. Hoewel je de meeste houten meubels niet moet schoonmaken met zeep kan dit bij teakhout juist wel. Ook kun je de vlekken weg schuren waarna je de tafel opnieuw lakt of opnieuw insmeert met olie.



Antieke meubels