Tips om je meubels te laten stomen

Wanneer je je bank, stoelen of vloerkleden wilt reinigen, kun je dat het beste door een specialist laten doen. Bij een meubelstomerij werken vakmensen die veel verstand hebben van de verschillende soorten schoonmaakmiddelen en –methodes die daarvoor beschikbaar zijn. Bovendien hebben zij de juiste materialen en apparaten om je meubels optimaal te reinigen.

Waarom laten stomen?

Met stomen worden de meeste vlekken uit de meubelstof en karpet verwijderd. Daardoor zien ze er weer fris uit. Zelfs stoffen die onder invloed van licht verkleurd zijn, zien er schoner uit na een reinigingsbeurt. Door de hoge temperaturen (tot 190 graden) worden ziekteveroorzakende bacteriën en schimmels gedood. Ook huisstofmijt overleeft deze hitte niet. Tot slot worden ook vervelende geurtjes met stomen uit je bank, fauteuil of kleed verwijderd.

Hoe werkt stomen?

Stomen, oftewel chemisch reinigen, gebeurt in speciale grote wasmachines. Tijdens het reinigen worden vlekken verwijderd met een speciaal zacht oplosmiddel en zeep. Na deze reinigingsbeurt wordt de stof in dezelfde machines gedroogd. Daarna komt het echte stomen om de hoek kijken: met hete stoom wordt de stof gestreken en geperst, om alle kreukels eruit te halen.

Welke materialen kun je laten stomen?

In principe zijn bijna alle meubelstoffen geschikt om gestoomd te worden, zoals katoen, wol, linnen en synthetische stoffen. Leer en kunstleer kunnen meestal niet gestoomd worden. De experts bij de stomerij hebben uitgebreide vakkennis en weten precies hoe ze al deze stoffen het beste kunnen reinigen, zelfs wanneer er geen wasetiket in zit. Ook klittenband, ritsen en rubberen randen zijn geen probleem: deze worden afgeplakt voordat het stomen plaatsvindt.

Kunnen de meubelhoezen krimpen?

Tijdens een professionele stoombeurt kunnen meubelstoffen krimpen. Dit wordt ook wel ‘relaxatiekrimp’ genoemd en treedt vooral op wanneer de stof voor het eerst gereinigd wordt. Meestal krimpt de stof niet meer dan 3% en levert het geen problemen op wanneer de stof weer om het meubel geplaatst wordt.

Hoe vaak moet je je meubels en kleden schoonmaken?

Het verdient de aanbeveling om zelf je stoelen en bank regelmatig te stofzuigen, bijvoorbeeld een tot twee keer per maand. Zo voorkom je dat het vuil aan de stof hecht en permanente vlekken veroorzaakt. Idealiter laat je je meubels daarnaast iedere drie tot zes maanden professioneel reinigen. Daarmee voorkom je niet alleen permanente vlekken en verkleuringen, maar zorg je ook voor een betere gezondheid voor jezelf en je gezin, doordat schimmels, bacteriën en vieze beestjes gedood worden.

Thuis of wegbrengen?

Een professionele meubelstomerij kan bij je langskomen om bij je thuis je meubels te stomen. Dit is vooral handig wanneer je de meubelhoezen niet van het meubel af kunt halen. Daarnaast kun je je meubels snel weer gebruiken. Meestal zijn ze binnen een uur na het stomen weer helemaal droog. Losse hoezen en tapijten kun je natuurlijk ook zelf naar de stomerij brengen om ze te laten reinigen. Het kan dan wel enkele dagen duren voordat je ze weer op kunt halen.

*aan bovenstaande adviezen kunnen geen rechten worden ontleend