Allergie & Interieur

Last van allergieën of astma? Wat kan je doen in je interieur?

Vandaag de dag is vrijwel iedereen in de westerse maatschappij wel allergisch voor iets. Of dat nu een allergie voor bepaald voedsel is, een allergie voor dieren of een allergie voor huisstofmijt: feit is dat het vervelend is. Stof, schimmel en pollen kunnen een grote oorzaak zijn van een bepaalde allergie. Deze vorm van allergie heb je vaak zelf in de hand, omdat de meeste stoffen zich in je eigen huis bevinden. Hierdoor kun je ademhalingsproblemen krijgen of benauwd worden. Het is dus belangrijk om je huis stofvrij te maken om allergieën geen kans te geven.

Heb ik een allergie?

Veel mensen hebben wel eens last van kriebels, een rode huid of kortademigheid wanneer ze thuis zijn. Grote kans dat je dan een allergie te pakken hebt. Er zijn veel mensen die niet weten dat ze allergisch zijn en vooral ook niet waar ze allergisch voor zijn. Gelukkig kun je tegenwoordig zelf onderzoeken of je allergisch bent voor bijvoorbeeld stof of huisstofmijt. Dit kan aan de hand van een simpele allergie zelftest. Deze laat precies zien of je allergisch bent voor bijvoorbeeld stof of huisstofmijten. Wanneer je vaker last hebt van kortademigheid kan het ook zijn dat je te maken hebt met astma.

Astma


Wanneer je last hebt van astma ben je vaak ook extra gevoelig voor diverse allergieën. Bij prikkelende stoffen waar je allergisch voor bent treedt vaak een astma-aanval op. Astma is dus in principe wel wat anders dan een allergie maar wordt vaak wel opgewekt door een allergische reactie. Bij astma is er meestal sprake van een ontsteking aan de luchtwegen, waardoor ademen lastig gaat. Het is daarom ook met astma extra belangrijk dat je in een 'gezonde' leefomgeving leeft, zodat je allergieën geen kans kunt geven. Er zijn diverse veroorzakers van allergieën.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?


De belangrijkste veroorzakers van allergieën in huis zijn huisstofmijt, pollen en schimmels. Het lichaam kan op zo'n moment fel reageren: je krijgt bijvoorbeeld last van een kriebelende neus, rode huiduitslag, benauwdheid en jeuk. In sommige gevallen kan een allergie extremere gevolgen hebben: wanneer je erg allergisch bent kun je bijvoorbeeld in shock raken. Dit gebeurt niet zo snel door stof of schimmel maar kan zeker wel gebeuren door bijvoorbeeld een wespensteek wanneer je allergisch bent.

Waar vind je de meeste bacteriën en stoffen?


Stof vind je vrijwel overal: in vloerkleden, vloerbedekking en dikke gordijnen maar ook op boekenplanken, in kasten, op banken en ga zo maar door. Het is dus aan te raden om vaak af te stoffen of te stofzuigen. Huisstofmijt houdt van stof, warmte en vocht en zal je daarom veel vinden in bedden. Huisstofmijt voedt zich met de schilfers van je huid. De beestjes zijn 0,1 millimeter groot en vermenigvuldigen zich bijzonder snel. Onder de juiste (warme en vochtige) omstandigheden kan een tweepersoonsmatras na een maand of drie al meer dan twee miljoen huisstofmijten bevatten. Zorg dus voor goede ventilatie van je huis zodat huisstofmijt geen vochtig plekje kan vinden om zich te nestelen.


Ontstaan van schimmels


Wat veel mensen niet weten is dat je ook allergisch kunt zijn voor diverse soorten schimmels. Schimmels bevinden zich in de lucht en kunnen zich in vochtige ruimtes gemakkelijk uitbreiden. In je huis tref je vooral de schimmels Penicillium, Aspergillus, Cladosporium en Alternaria aan. Vaak ruik en/of zie je schimmelgroei. Je herkent het aan de muffe geur. Zorg in het geval van schimmels wederom voor goede ventilatie om vocht zo min mogelijk een kans te geven.

Wat kun je doen?


Je kunt er zelf voor zorgen om je leefomgeving zo gezond mogelijk te maken. Naast een goede ventilatie van je huis zijn er nog andere dingen die je kunt ondernemen voor een 'gezond' huis. Zo zijn er verschillende sprays te verkrijgen om bijvoorbeeld huisstofmijt tegen te gaan. Neemboomolie-spray is een natuurlijke manier om huisstofmijt te behandelen. Deze spray zorgt ervoor dat de huisstofmijt niet meer groeit, niet meer ontwikkelt en zich niet meer voortplant. De spray is totaal ongevaarlijk voor mens en dier en is bestrijdt alleen insecten zoals de huisstofmijt. Je kunt de sprays gebruiken op banken, tapijt, matrassen en meer. Een andere spray die je kunt gebruiken is allergeenspray. Deze spray verwijdert allergenen met behulp van probiotica. Ook deze spray is 100% natuurlijk en te gebruiken op bedden, banken en meer.


Vocht tegengaan


Naast de sprays zijn er nog een aantal punten waar je zelf op kunt letten om je huis zo min mogelijk vochtig te laten zijn. Zet je raam open, zorg voor een ventilatierooster of kies voor een ventilator op plekken in huis waar het vochtig is. Ook kun je op bepaalde lastige plekken, zoals een kelder, ervoor kiezen om luchtontvochtigers te plaatsen, ook wel 'vochtvreters' genoemd. Deze vochtvreters bestrijden niet alleen vocht maar nemen ook meteen de vieze muffe geurtjes mee. Ideaal wanneer je last heb van beginnende schimmel waarvan de geur vaak het meest intense is.

Ook zijn er luchtzuiverende planten te koop die als een natuurlijke luchtverfrisser dienen. Elke kamerplant produceert namelijk zuurstof, maar niet iedere plant heeft de functie zoals een luchtzuiverende plant. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit soort planten schadelijke stoffen uit de lucht opnemen in hun bladeren. Deze stoffen worden daarna afgebroken in de wortels. Voorbeelden van een luchtzuiverende plant zijn de Canarische dadelpalm (Phoenix canariensis) en de rakenbloedboom (Dracaena ‘Janet Craig’).

*aan bovenstaande adviezen kunnen geen rechten worden ontleend