Kleurtips

Kleur in je interieur

Kleur in je interieur geeft letterlijk meer kleur aan je leven. Met de juiste keuzes in kleur zegt jouw huis iets over jouw persoonlijkheid. Maar belangrijker nog: het kan jouw interieur doen opleven, kamers ruimtelijker maken of juist rust brengen. Kortom: kleur kan veel, mits je weet hoe je het kunt inzetten. Zo maken donkere kleuren jouw woonkamer niet per se gezelliger. Door verkeerde keuzes kan de ruimte juist op je af komen, bedompt aanvoelen of die mooie buffetkast bijvoorbeeld in het niets laten verdwijnen. De sleutel zit ‘m in de juiste mix en dosering. Tijd voor een kort lesje ‘kleur in je interieur’ van een aantal echte experts, waarbij zowel de woonexperts van Zitmaxx als enkele interieurstylisten hun advies delen.

Denk zwart-wit

De combinatie zwart met wit in je interieur is er één die tijdloos te noemen is, alhoewel deze juist nu weer volop in het trendbeeld voorbij komt. Redenen tot overgaan op deze klassieke kleurcombinatie in je interieur zijn er te over. Zo is wit een ‘maagdelijke’ kleur. Dat wil zeggen, wit komt altijd fris en puur over. Je creëert letterlijk rust. Bovendien vormt het een perfecte basis voor zwart-accenten. Zwart komt op zijn beurt harder en zakelijker over. Het neemt letterlijk licht weg, daar waar wit juist licht reflecteert. Perfecte tegenhangers dus. Bovendien geeft deze kleurencombinatie ook nog ruimte voor andere kleuraccenten. Zo creëer je des te gemakkelijker steeds weer een nieuwe look.

Tips van: Mignon van de Bunt; MignonVanDeBunt.nl

Wat voor kleur kies je nou voor je interieur? Kleur is heel persoonlijk, ieders smaak is anders, dat geld voor je interieurstijl maak ook voor het kleurgebruik in je huis.

Wil je juist een rustig interieur, houd je van donker, houd je van licht, vind je het leuk om met kleuren te spelen? Allemaal vragen die je jezelf zou moeten stellen wanneer je kleur gaat kiezen voor je interieur. Maar hoe kies je nou die kleur?

De beste manier om uit te vinden welke kleur echt bij je past is het maken van een moodboard, oftewel een sfeercollage. Hiervoor verzamel je allemaal plaatjes die je aanspreken qua sfeer en kleur. In eerste instantie gewoon verzamelen en vervolgens ga je dit uitselecteren met de plaatjes die je echt het allermooiste vind. Deze plak je op een goot stuk karton of foamboard en als snel zal je een mooi beeld hebben van de kleuren en de sfeer die jou aanspreken en kan je hiermee aan de slag om je eigen kleurenplan te gaan maken.

Houd daarnaast ook rekening met de lichtinval, is er veel binnenkomend licht? Of juist weinig, dan zal de kleur wat donkerder uitvallen dus houd hier rekening mee. Ook de richting waar het licht vandaan komt is erg belangrijk! Licht uit het zuiden en westen is wat warmer en licht uit het noorden en oosten is wat koeler.

Als voorbeeld; gebruik je een lichte grijstint met een beetje rood erin dan zal deze  met het warme licht wat sneller richting roze neigen. Iets om rekening mee te houden als roze niet je kleur is ;-)

Groener dan groen

Voor velen is groen niet een voor de hand liggende kleur, wanneer het gaat om het verven van een wand binnenshuis. Tegenwoordig zijn er echter prachtige, trendy kleuren verkrijgbaar, van mosgroen tot mint en smaragd. Zo’n rustige tint doet het bijvoorbeeld goed in de werkkamer. Groen staat namelijk voor harmonie en evenwicht en zou concentratie verhogend werken. Dat is te danken aan de koppeling met de natuur die wij maken bij het zien van de kleur. Combineer voor een verrassend effect en het ‘lente-gevoel’ een lichte tint groen met accenten koper, okergoud en zachtroze.

Tips van: Petra de Wit; MixInStijl.nl

Tip 1: Bedenk waar je kleuren wilt toevoegen. Kleur brengt warmte en rust in huis, je kunt het op vele manieren toepassen, in je meubels, op de muren of in decoratie. Als je kiest voor kleur in meubels hou er dan rekening mee dat je de meubels niet snel vervangt, een kast of tafel is vaak wel overschilderbaar. Als je kiest voor kleur in decoratie kun je makkelijk elk seizoen van kleur wisselen.

Tip 2: Door middel van kleur kun je spullen op laten vallen of juist weg laten vallen. Leidingwerk in oude huizen, verwarmingselementen etc. het zijn de details waarop je de aandacht niet wilt vestigen. Je kunt deze elementen minder opvallend maken of zelfs weg laten vallen door ze in dezelfde kleur als de muur te schilderen, ze worden meer één met de muur i.p.v. weer een apart element.

Tip 3: Met kleur kun je kaderen. Door te kaderen accentueer je meer aparte plekken in de ruimte waardoor er meer spanning ontstaat. Elke plek heeft zijn eigen doel. Wil je een aparte zitplek? Schilder bijvoorbeeld een deel van de muur, of een hoek, in een andere kleur en zet daar een stoel neer. Of wil je meer accent leggen op een kast? Schilder dan een horizontale baan op de muur die breder is dan de kast in dezelfde kleur als de kast.

De zon in huis met geel en oranje

Geel en oranje behoren beiden tot de categorie ‘opwekkend’ en ‘opbeurend’. Mis jij echt de zon in huis? Accenten van beiden kleuren geven je interieur een positieve impuls. Let op, daar waar oranje meer warmte en gezelligheid uitstraalt, is geel een meer licht reflecterende, ruimtelijke kleur. Ga in kleine, bedompte ruimtes dus liever voor die laatste. Oranje doet het daarentegen weer goed in een grote, ongezellig aandoende ruimte die bijvoorbeeld dient als woonkamer. Let op: overdaad schaadt is hier absoluut het geval. Van de kleur geel wordt overigens ook wel gezegd dat het de eetlust opwekt, dus wellicht verstandig om zuinig te zijn met geel in de keuken.

Tips van: Marieke Pessing; WaanzinnigInterieur.nl

Tip 1:Bedenk waar je kleuren wilt toevoegen. Kleur brengt warmte en rust in huis, je kunt het op vele manieren toepassen, in je meubels, op de muren of in decoratie. Als je kiest voor kleur in meubels hou er dan rekening mee dat je de meubels niet snel vervangt, een kast of tafel is vaak wel overschilderbaar. Als je kiest voor kleur in decoratie kun je makkelijk elk seizoen van kleur wisselen.

Tip 2: Door middel van kleur kun je spullen op laten vallen of juist weg laten vallen. Leidingwerk in oude huizen, verwarmingselementen etc. het zijn de details waarop je de aandacht niet wilt vestigen. Je kunt deze elementen minder opvallend maken of zelfs weg laten vallen door ze in dezelfde kleur als de muur te schilderen, ze worden meer één met de muur i.p.v. weer een apart element.

Tip 3: Met kleur kun je kaderen. Door te kaderen accentueer je meer aparte plekken in de ruimte waardoor er meer spanning ontstaat. Elke plek heeft zijn eigen doel. Wil je een aparte zitplek? Schilder bijvoorbeeld een deel van de muur, of een hoek, in een andere kleur en zet daar een stoel neer. Of wil je meer accent leggen op een kast? Schilder dan een horizontale baan op de muur die breder is dan de kast in dezelfde kleur als de kast.

Koel blauw of rustig blauw

Er wordt vaak aangenomen dat blauw kil aandoet, maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Denk maar eens aan een uitzicht over een azuurblauwe zee. Een helder gevoel van vrijheid, rust en ruimte bekruipt je waarschijnlijk direct. Dit gevoel breng je binnenshuis al over door een enkele muur in deze kleur te schilderen.

Pas echter op met heel donker blauw. Wil je zo’n donkere tint, zoals marineblauw of kobaltblauw, toch laten terugkomen in je interieur? Combineer dan meerdere tinten (licht en donker) blauw met elkaar. Verschillende tinten blauw laten zich namelijk verrassend goed combineren. De slaapkamer leent zich uitstekend voor blauwtinten. Wie wilt er immers niet opstaan met een frisse, heldere geest?

Tips van: Miriam-Borsboom-Capelle; Huis-in-Stijl.nl

Kleuren hebben zowel invloed op onze stemming als op de ruimtebeleving. En lichtval, daglicht en kunstlicht hebben invloed op de kleuren. Dit geldt zowel voor toepassing van kleuren op vloer, wanden en plafond, als ook bij meubelen!

Beoordeel kleuren altijd in de ruimte waar ze worden toegepast. Gebruik voor deze beoordeling bij voorkeur grote (stof)stalen en proefvlakken op bijvoorbeeld een groot stuk karton.

Let op: Kleuren kunnen elkaar beïnvloeden. Bij sommige combinaties nemen zij in intensiteit toe of worden ze juist afgezwakt.

Roze, paars en bruin

Felle tinten roze en paars doen snel meisjesachtig aan, maar in meer donkere tinten passen deze kleuren zelfs in het meest mannelijke interieur. Oud-roze geeft een retro-gevoel, terwijl een stijlvol donkere paarstint voor wijsheid en intellectualiteit staat. Combineer dit met aardse kleuren, zoals kastanjebruin. Meer kleurbetekenissen en –mogelijkheden vind je op Interieurdesign.nu, de website van Nicole en Fleur.