Soorten leer: welke meubel-ledersoorten zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten leder, waarbij niet alleen de dikte, maar ook de soepelheid, zachtheid, afdekking en de manier waarop de littekens in de huid zijn gecorrigeerd kunnen verschillen.

Een belangrijke eigenschap van leder is de afdekking, of de toplaag. Wij maken onderscheid tussen 3 verschillende soorten afdekking van leder:

  • Afgedekt leder is het makkelijkst te onderhouden, het leder is dicht van structuur en vuil kan er niet of moeilijk in trekken. Maar omdat het dicht van structuur is voelt het vaak wat kouder en harder aan.
  • (Vol)-aniline leder is juist het tegenovergestelde van afgedekt leder, het leder is open en vloeistoffen trekken er snel in, waardoor het leder al snel een geleefd effect krijgt. Het voordeel van open leder is dat het een natuurlijke uitstraling heeft en dat het warm en zacht aanvoelt.
  • Semi-aniline leder zit tussen afgedekt en aniline leder in, het is niet helemaal open waardoor vloeistoffen er niet snel in trekken. En omdat het ook weer niet helemaal dicht is voelt het niet zo koud aan als afgedekt leder.

Vaak wordt het leder wordt gecorrigeerd voor littekens. De huiden kunnen littekens hebben van bijvoorbeeld prikkeldraad of insectenbeetjes, maar soms verschilt ook de structuur van het leder door bijvoorbeeld huidplooien. De meeste afgedekte leersoorten worden sterk gecorrigeerd, zodat er geen littekens zichtbaar zijn. Aniline leder wordt vaak minder of helemaal niet gecorrigeerd.

Gewaxd_leder
Gewaxt leer


Microvezel_leder
Leer met microvezel


Gewaxt leder

(Vol)-Aniline leder wordt soms nog gewaxt. Gewaxt leder heeft een unieke uitstraling door de glans van de wax. Het leder blijft nog wel gevoelig voor vuil en doordat het gewaxt is wordt het ook zeer gevoelig voor krassen, een nagel die langs gewaxt leder gaat zal bij de meeste gewaxte leren banken of stoelen al een kras geven. De glans geeft het gewaxt leder, in combinatie met het geleefde karakter, een unieke uitstraling.

Splitleer

Een lederhuid is ongeveer 4-6 mm dik, wat te dik is om als bekleding te gebruiken. Het leder wordt daarom gespleten in verschillende lagen. Naast de bovenste, behaarde laag wordt ook de onderkant niet gebruikt voor bekleding. De bovenste stuk van de huid is het soepelst en wordt het meest gebruikt als bekleding. De laag hieronder kan ook gebruikt worden. Dit wordt splitleder genoemd en deze laag is stugger dan de laag erboven.

Omdat de verschillende lagen van de huid uit elkaar gehaald worden, ontstaan er ook verschillende diktes. Naast sterkte geeft dikker leder een bank ook meer body doordat plooien voller vallen.

Bijna al het leder wat Zitmaxx Wonen in de meubelcollectie heeft is door en door geverfd. Het voordeel van door en door geverfd leder is dat krassen in het leder minder opvallen doordat dat de binnenkant van het leder de zelfde kleurtint heeft als de buitenkant.

Leder met microvezel

Een moderne leervariant is een leder met bovenop microvezel. De microvezel stof bovenop het leder geeft een stoer uiterlijk. Omdat de bovenlaag een stof van microvezel is voelt het warm aan en trekken vloeistoffen er moeilijk in waardoor het beter te reinigen is dan aniline leder. Doordat enkel de bovenlaag stof is en de basis uit leder bestaat, vallen de plooien als een leder en voelt het aan als een warm leder. Het is een zeer goede en sterke vervanger voor aniline leder, omdat het beter schoon te maken is maar wel een stoer en vriendelijk uiterlijk heeft. Een nadeel van leder met microvezel is dat het gevoelig is voor licht en snel verkleurt.

Samengesteld leder

Deze ledersoort wordt gemaakt van een mengsel van leder en meestal ook andere materialen. Doordat er reststukken (bijvoorbeeld snijafval) wordt gebruikt is het leder goedkoper dan leder dat niet samengesteld is. Samengesteld leder heeft zelfde print en dikte als niet-samengesteld leder, waardoor het verschil bijna niet te merken is. Samengesteld leder is een goedkoper alternatief voor normaal leder.

Buffelleder

Buffelleder is een stoer en robuust leder, wat gemaakt wordt van de huiden van waterbuffels. Deze waterbuffels zijn behaarder dan normale koeien, waardoor de haarvaatjes goed te zien zijn als het leder gespannen staat.