Rooklucht verwijderen

Hoe krijg je rooklucht uit je huis en meubels?

Wanneer je een huis betreedt waar gerookt wordt, ruik je dit over het algemeen direct. In sommige panden zit de rookgeur zelfs in de meubels, de hoeken, de gordijnen en ga zo maar door. Als je zelf rookt heb je vaak geen last van de onaangename rookgeur. Wanneer je echter stopt met roken of wanneer er mensen langskomen die zelf niet roken, merk je vaak pas hoe erg het stinkt. Je ziet het bijvoorbeeld ook vaak op de huizenmarkt: je bezichtigt een prachtig huis dat helemaal aan je smaak voldoet behalve dat er een extreem onprettige geur van rook rond hangt. Gelukkig zijn er een aantal tips en tricks om rooklucht uit je huis en meubels te krijgen: van azijn tot aan (elektrische) luchtverfrissers, we hebben de meest handige tips voor je op een rij gezet.

Gebruik azijn

Natuurazijn is een heel sterk middel om nare geurtjes tegen te gaan. Het is wellicht het meest sterke spul wat je kunt gebruiken tegen rooklucht. Hoewel de guur van azijn ook niet heel lekker is verdwijnt azijngeur in tegenstelling tot rooklucht na een tijdje. Wanneer je in een huis bent waar veel gerookt is is het dus aan te raden om azijn te gebruiken: zet een paar schaaltjes azijn op verschillende plekken in het huis of de ruimte om de geur op een zo gelijkmatig mogelijke manier te verwijderen. Het is verstandig om hierbij de meubels zelf en het vertrek zelf ook grondig te wassen. Zet je ramen open wanneer je aan de slag gaat met azijn, zodat alle lucht goed ververst kan worden.

Koffie als geurvreter

Ben je weleens in een parfumerie geweest waarbij je verschillende geurtjes hebt geroken en waarbij de verkoopster je tussen de geurtjes door aan een blik koffie laat ruiken? Dat doet ze niet voor niks: koffie is namelijk ook een natuurlijke geurvreter en brengt nare geuren terug tot een neutrale geur. Zet daarom door de hele ruimte diverse schaaltjes met gemalen koffie en zet waar het kan de ramen en deuren open zodat het goed kan luchten. Het kan even duren voordat de rookgeur verdwenen is dus het sleutelwoord bij het gebruik van gemalen koffie is: geduld.

Wierook bij beginnende rooklucht

Is de ruimte of het huis niet ontzettend doorrookt maar merk je wel dat er iemand heeft gerookt? Dan is het gebruik van wierookstokjes een goed idee. Wierook is net als koffie een natuurlijke geurvreter en werkt goed bij het verwijderen van rooklucht in je huis. Steek meerdere stokjes tegelijk aan, zet ramen en deuren open en laat de wierook het werk doen. Een extra bijkomend voordeel: je huis gaat lekker ruiken naar wierook maar de lucht van wierook blijft uiteindelijk niet hangen, er komt een 'neutrale' lucht voor terug. Zorg ervoor dat je je ramen regelmatig open zet om de aanwezige lucht te laten verversen.

Meubels en rooklucht

Bovenstaande geurvreters helpen voornamelijk om rooklucht uit ruimtes te halen, niet om de rooklucht óók uit meubels te halen. Rooklucht gaat voornamelijk in stoffen meubels zitten en is soms lastig om eruit te krijgen. Ook houten meubels kunnen te maken krijgen met een penetrante rooklucht. Deze kunnen vaak gereinigd worden met een sopje van simpele groene zeep. Ook kun je ervoor kiezen om bakjes azijn onder een stoffen of houten bank te zetten: azijn is zo sterk dat de stof zelfs vanuit meubels rookluchten aantrekt. Wat ook goed kan helpen is om soda in ondiepe kommen te doen en deze in kasten of onder banken te zetten. Laat deze echter wel een aantal dagen staan voor het optimale resultaat.

Gordijnen wassen

Gordijnen uit een huis waar iemand rookt moeten vaker worden gewassen dan gordijnen uit een huis waar niemand rookt. Dit komt omdat rooklucht enorm in de gordijnen gaat zitten. Om gordijnen en vitrages zo schoon mogelijk te krijgen kun je ze het beste gevouwen wassen: kijk sowieso goed naar het waslabel voordat je gordijnen in de wasmachine stopt. Kan je geen waslabel vinden? Was de gordijnen dan op 30 graden of minder: absoluut niet heter omdat ze dan kunnen gaan krimpen. Gordijnen krimpen altijd een beetje wanneer ze gewassen worden, wanneer je dus al (net) te kleine gordijnen hebt is het aan te raden om ze met de hand te wassen of om ze een uur lang in een bak water met zout te leggen. Op die manier wordt de stof er zo goed mogelijk uitgetrokken.
Muren verven

Wat veel mensen vergeten is dat rooklucht ook in de muren kan gaan zitten. Wanneer het zo ver is kun je doen wat je wilt, maar dan krijg je de penetrante rooklucht niet uit de ruimte. Op dit punt is het verstandig om de muren te gaan verven. De geur van verf helpt natuurlijk sowieso om de vieze rookgeur tegen te gaan. Kies voor goede muur- en plafondverf om alle muren opnieuw te verven. Er bestaan zelfs verschillende soorten verf die werken tegen de aanslag van nicotine. Daarbij is het ook vaak het geval dat muren geel uit zijn geslagen nadat mensen er voor een langere tijd hebben gerookt. Daarom kan het sowieso niet kwaad om de muren opnieuw te witten.

*aan bovenstaande adviezen kunnen geen rechten worden ontleend