Schoonmaakgids voor meubelen

Meubels zijn vrijwel in elke kamer aanwezig en zijn een belangrijk onderdeel binnen het huishouden. Met het oog op hygiëne en duurzaamheid is het belangrijk om meubels schoon te houden. Deze schoonmaakgids helpt je daarbij.

Deze lijst is tot stand gekomen dankzij tips van specialisten. We danken Angel Nellen ( Thuisschoonmaken.nl), Korné Pot (GoedeSchoonmaakTips.nl), Henk Boeke (Ouders.nl), Nicole Orriëns (Huisvlijt.com) en Janny Luppes (Schoonmaaktips.info) voor hun handige schoonmaaktips.

 

Stoffen bekleding schoonmaken

Wanneer het meubilair met stof bekleed is, is het raadzaam regelmatig te stofzuigen met een meubel opzet stuk. Een vlek is dan met koolzuurhoudend water te verwijderen.

Om de meubels te reinigen kan het beste een vochtige microvezeldoek (gebruik alleen water) worden gebruikt. Als dit niet voldoende werkt, kunt u een vlekkenverwijderaar gebruiken in combinatie met een droge microvezeldoek. Het is ook te raden om regelmatig onder de kussens van banken en stoelen te stofzuigen. Ongemerkt verzamelt zich hier veel stof en vuil.

Indien de bekleding vaal geworden is, kunt je het beste koud azijnwater gebruiken om de originele kleur weer terug te krijgen. Ook kunt je de bekleding afnemen met koolzuur of koolzuursap en vervolgens behandelen met water.

Houten meubels reinigen

Reinig vlekken op jouw eikenhouten tafel met lauw bier. Wrijf altijd in de lengterichting van de houtnerf. Het hout mag niet te nat worden en je dient het erna direct goed droog te maken. Babydoekjes zijn ideaal om glanzend hout mee te reinigen.

Groene zeep is het beste middel om teakhouten meubels te reinigen. Het voordeel van groene zeep is dat het qua aanschaf niet duur is, het lekker fris ruikt en ontzettend goed werkt. Groene zeep verwijdert op teakhouten meubels alle vlekken. Nog een voordeel is dat het teakhout niet verkleurt. Groene zeep heeft tevens de eigenschap dat het uitermate goed ontvet.

Krassen kunnen goed worden behandelt met een retoucheerstift, die uiteraard dezelfde kleur als het hout heeft. Daarna kunt u het drogen met een föhn. Hierdoor kunt u de verhitte waslaag daarna met een zachte doek gemakkelijk tot diep in de kras wrijven. Krassen in mahoniehout en kersenhout kunt je verdoezelen met jodium of met een watervaste viltstift. Ook kunt je met een walnoot over de beschadigde plek wrijven. De walnoot helpt bij het verbergen van beschadigingen.

Bij MDF meubelen (geperste plaat met een middelharde dichtheid) is het raadzaam om zo weinig mogelijk vocht te gebruiken. Vervolgens goed droogmaken.

Witte kringen in houten meubelen worden meestal veroorzaakt door water. Je kunt ze verwijderen met een föhn, waardoor de was opnieuw vloeibaar wordt. Door de plek vervolgens goed op te poetsen herstelt de kleur.

Tips tegen stof

Wanneer je alleen stof wilt verwijderen op gladde oppervlakte kunt je dit altijd droog doen met een duster. Voor de overige vervuiling op harde en gladde oppervlakten komt je met water en goede microvezeldoeken al een heel eind.

Een vochtige (niet natte) microvezeldoek verwijdert gemakkelijk vet en vuil. Probeer de doek zo te vouwen dat er 8 of 16 schone kanten zijn. Zodra alle kanten gebruikt zijn is het raadzaam om de doek zonder wasverzachter in de wasmachine te verschonen. Bij het spoelen met warm water laat de microvezel namelijk bijna geen vuil los (maximaal 20%). In de wasmachine wordt de doek geheel schoon en is deze weer klaar voor gebruik.

Gebruik geen reinigingsmiddelen, want deze veroorzaken een vette waas op de gereinigde oppervlakten. Daarnaast is de inwerktijd altijd te kort om überhaupt vuil te kunnen oplossen. Neem na het schoonmaken van glas altijd een droge doek om het oppervlak streeploos achter te laten.

Kinderen en meubels

De eerste tip tegen stof is een mentale tip: verleg uw vuilgrens. Sommige ouders hebben er moeite mee het werkzame leven te combineren met kinderen. Als dit ook voor jouw geval is, doet je er goed aan om de vroegere ideeën over schoonmaken los te laten. Het scheelt een hoop stress.

Het komt vaak voor dat kinderen de oorzaak zijn van vlekken op meubelen. Eén van deze veelvoorkomende vlekken is wasco (materiaal bestaande uit kleurstift met was als bindmiddel). Sharon van Moeders.nu geeft hiervoor een oplossing:

Als de wasco nog zacht is moet je het eerst bevriezen door er met een ijsklontje in een plastic zakje overheen te wrijven. Zodra de wasco hard is kun je het meeste er vrijwel direct uit krabben. De vlek die dan nog overblijft, kunt je vervolgens behandelen met WD40. Daarna kun je de resterende vlek er dan met wat handzeep afwassen. Probeer de WD40 eerst op een onopvallende plek uit.

Algemene tips

Wat vaak vergeten wordt bij meubilair, is het gebruik van de juiste doppen of vilt onder het meubilair. Onjuist gebruik veroorzaakt krassen op de vloer en bij stalen meubilair slijtage aan de onderzijde, wat dan weer kan resulteren in roest en onnodige slijtage aan het meubilair.

Reinig extreme hoogglans na de vochtige reiniging ook met een droge doek. De “scherpe” vezels van normale microvezel kunnen namelijk lichte krassen veroorzaken in de “zachtere” hoogglans lagen.

Vetvlekken zijn te behandelen door citroen aan te brengen op de vlekken en vervolgens met een vochtige doek te deppen.

Maak textiel nooit te nat en probeer vlekken deppend te reiniging. Wanneer het niet te nat wordt, hoef je jezelf geen zorgen te maken over de vulling die er onder zit. Wanneer er hete vloeistoffen op het textiel komen, bestaat de mogelijkheid dat het verkleurt.

Alcantara (kunststof) is normaal te reinigen met water en alkali vrije zeep. Vochtig maken en deppen drogen met een handdoek.

Henk Hanssen, van ikvader.nl, heeft één hele simpele tip voor huisvaders: koop een fles glas- en multireiniger. Voor de WC, keuken, badkamer en woonkamer is een glas en multireiniger een absolute must.

Let op bij het kopen van onderhoudsmiddelen

Onderhoudsmiddelen kunnen schadelijke stoffen bevatten. Voorkom dat ze te vaak moeten worden gebruikt, bijvoorbeeld door meubelen regelmatig te stofzuigen of met een vochtig doekje af te nemen.

Let bij de aanschaf van schoonmaak- en onderhoudsmiddelen op keurmerken als het Ecolabel. Kijk voor meer informatie op de Keurmerkenwijzer (milieucentraal.nl/keurmerken).

Als u meubelen een onderhoudsbeurt geeft met vloeibare middelen of een spuitbus, zorg dan voor een goede ventilatie. Aldus Gerald Schut, van MilieuCentraal.nl.

*aan bovenstaande adviezen kunnen geen rechten worden ontleend