Soorten leer: Welke meubel ledersoorten zijn er?

Wat voor types rundleder zijn er? Er zijn veel verschillende soorten leder. Niet alleen de dikte, maar ook de soepelheid, zachtheid, afdekking en de manier waarop de littekens in de huid zijn gecorrigeerd, kunnen verschillen.

Afgedekt en open leder

Een belangrijke eigenschap van leder is de afdekking. Bij de meeste leder maken we onderscheid tussen 2 verschillende soorten afdekking van leder: Afgedekt en open.

Afgedekt leder is het makkelijkst te onderhouden. Dit, doordat de verf die bij deze leders gebruikt wordt, het leder afsluit. Hierdoor is het leder dicht van structuur en kan vuil er niet of moeilijk in trekken. Omdat het dicht van structuur is voelt het vaak wat kouder en harder aan.

Open leder is juist het tegenovergestelde van afgedekt leder. Het leder is open en vloeistoffen trekken er snel in, waardoor het leder al snel een geleefd effect krijgt. Het voordeel van open leder is dat het een natuurlijke uitstraling heeft en dat het warm en zacht aanvoelt.  Het open leder kan eventueel beschermd worden met een protectie spray.

Aniline leder geeft aan dat het leder aniline is geverfd. Dit zijn zeer open leders zonder verdere afwerking. De meeste leders die gebruikt worden voor meubels hebben nog verder bewerking gehad. Ze worden bijvoorbeeld opgeschuurd. Dan worden ze Semi-aniline leders genoemd.

Gewaxt leder heeft een unieke uitstraling door de glans van de wax. Dit zijn open leders die voorzien zijn van een waxlaag. Het leder blijft nog wel gevoelig voor vuil en doordat het gewaxt is wordt het ook zeer gevoelig voor krassen. Een nagel die langs gewaxt leder gaat zal bij de meeste gewaxte leders al een kras geven. De glans in combinatie met de geleefde natuurlijke uitstraling geven het gewaxt leder een unieke uitstraling.

Gewaxt leer

Leer met microvezel

Corrigeren

Vaak wordt het leder gecorrigeerd voor littekens. De huiden kunnen littekens hebben van bijvoorbeeld prikkeldraad of insectenbeetjes maar soms verschilt ook de structuur van het leder door bijvoorbeeld huidplooien. De meeste afgedekte leders worden sterk gecorrigeerd zodat er geen littekens zichtbaar zijn. Open leder wat meer leeft en een natuurlijke uitstraling heeft wordt vaak minder of helemaal niet gecorrigeerd.

Leerdunnen

Wat is Splitleer? De huid zelf is 4-6 mm, wat te dik is om als bekleding te gebruiken. Het leder wordt daarom gesplitst in verschillende lagen. Naast natuurlijk de behaarde laag, wordt de onderkant ook niet gebruikt voor bekleding. Het bovenste stuk van de huid is het soepelst en wordt het meest gebruikt als bekleding. De laag hieronder kan ook gebruikt worden. Dit wordt splitleder genoemd en is stugger dan de laag erboven. Splitleer wordt met name gebruikt voor delen van de bank die weinig gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld de achterkant.

Omdat de verschillende lagen van de huid uit elkaar gehaald worden, ontstaan er ook verschillende diktes. Naast sterkte geeft dikker leder de bank ook meer body doordat plooien voller vallen.

Door en door geverfd

Bijna al het leder wat Zitmaxx Wonen in collectie heeft is door en door geverfd. Het voordeel van door en door geverfd leder is dat krassen in het leder minder opvallen doordat de binnenkant van het leder dezelfde kleurtint heeft als de buitenkant.

Buffelleder

Buffelleder is een stoer en robuust leder wat gemaakt wordt van de huiden van waterbuffels. Deze waterbuffels zijn behaarder dan normale koeien, waardoor de haarvaatjes goed te zien zijn als het leder gespannen staat.

Leder met microvezel

Leder met microvezel is een leder met bovenop microvezel stof. De microvezel stof bovenop het leder geeft een stoer uiterlijk. Omdat de bovenlaag een stof van microvezel is voelt het warm aan en trekken vloeistoffen er moeilijk in waardoor het beter te reinigen is dan aniline leder. Doordat enkel de bovenlaag stof is en de basis uit leder bestaat vallen de plooien als een leder en voelt het aan als een warm leder. Het is een zeer goede en sterke vervanger voor aniline leder omdat het beter schoon te maken is maar wel een stoer en vriendelijk uiterlijk heeft. Een nadeel van leder met microvezel is dat het gevoelig is voor licht en snel verkleurt.

Samengesteld leder

Samengesteld leder leder wordt gemaakt van een mengsel van leder en meestal ook andere materialen. Doordat er reststukken (bijvoorbeeld snijafval) wordt gebruikt is het leder goedkoper dan leder wat niet samengesteld is. Samengesteld leder heeft dezelfde print en dikte als leder wat niet samengesteld is, waardoor het verschil bijna niet te merken is. Samengesteld leder is een goedkoper alternatief voor normaal leder

Kunstleder

Kunstleder, nepleer of skai ziet eruit als leder maar is dit niet. Dit omdat het niet van dierenhuiden wordt gemaakt maar van andere materialen zoals katoen en polyester. Twee soorten zijn bekend. Kunstleder met een PU bovenlaag en de andere zijn microvezel stoffen.

Kunstleder met een PU (polyurethaan) bovenlaag is dicht waardoor er niets in kan trekken en het erg goed schoon te maken is. Een nadeel van een PU bovenlaag is dat het kunstleder niet meer ademt, hierdoor voelt het snel zweterig aan. Kunstleder is erg inelastisch, hierdoor zou je denken dat het minder plooit, maar als het eenmaal uitgerekt wordt trekt het zich slecht terug, waardoor kunstleder vaak erg veel plooivorming heeft. Hoewel dit op een eetkamerstoel of harde bank meestal geen probleem is zal kunstleder op een zachte bank veel minder mooi vallen. Microvezel stof lijkt ook op leder en is dan een goed alternatief.

Microvezel stof is geweven of gebreid van extreem dunne vezels waardoor het vaak lijkt op geschuurd leder / suede. Deze vezels nemen weinig tot geen vocht op, hierdoor trekken vlekken er minder snel in en is het goed te reinigen. Een groot voordeel van een microvezelstof ten opzichte van leder is dat het goedkoper is. Maar ze zijn ook veel beter schoon te maken dan open leders, dit doordat het minder vuil opneemt. Hoewel microvezelstof vaak op leder lijkt noemen we het geen kunstleder, dit omdat het goed ademt en daardoor prettig aanvoelt, ook vallen deze stoffen mooier dan kunstleder en daarom zijn ze in tegenstelling tot kunstleder goed geschikt voor banken.