Populariteit bingewatching zorgt voor toename in verkoop loungebanken

Loungebanken worden steeds populairder. Zo blijkt uit analyse van 250.000 websitebezoekers. De stijging in vraag naar loungebanken lijkt een verband te hebben met de populariteit van bingewatching, het in één ruk uitkijken van een grote hoeveelheid afleveringen van een serie of TV-programma.

Het bingewatchen is Nederland ontstaan in 2013, tijdens de opkomst van video-streamingdiensten zoals Netflix en Videoland. Dankzij deze diensten zijn er veel series beschikbaar die gebruikers ‘on demand’ kunnen bekijken. Sinds de start van Netflix Nederland (2013), heeft ruim de helft van de Nederlanders zich wel eens schuldig bevonden aan bingewatchen.

Interesse in loungebanken (Bron: google Trends)

Opvallend is dat loungebanken sinds 2010 steeds meer aan populariteit winnen. Jaarlijks vinden de meeste zoekopdrachten plaats in de maand mei, rond het uitkeren van het vakantiegeld.

De populariteit van bingewatchen loopt evenredig aan de verkoop van het aantal loungebanken. Bingewatchers willen ontspannen op de bank kunnen hangen terwijl zij hun favoriete TV-series in een ruk uitkijken. Om een duidelijk beeld te krijgen van de populariteit van loungebanken op provinciaal niveau, zijn de provinciale verschillen uitgedrukt in indexcijfers. Hierbij is gekeken naar de verhoudingen van het aantal bekeken loungebanken en aantal inwoners per provincie.

Loungebanken populairst in Noord-Holland en Zuid-Holland

De populariteit van relaxbanken verschilt sterk per provincie, zo blijkt uit de analyse. Opvallend is dat loungebanken vooral in het Westen van het land zeer geliefd zijn. De provincie Noord-Holland zet de toon. Hier zijn loungebanken het meest geliefd. In Noord-Holland bekijkt men 73% meer naar loungebanken dan het landelijk gemiddelde. Noord-Holland wordt gevolgd door Zuid-Holland, waar men 36% vaker naar loungebanken keek dan het landelijk gemiddelde. De top 3 wordt voltooid door de provincie Utrecht (1% boven het gemiddelde).

In de Noordelijke provincies is de loungebank vooralsnog minder in trek. In Drenthe heeft men het minste interesse in loungebanken. Drenten bekijken 60% minder naar loungebanken dan het landelijk gemiddelde. In Friesland en Groningen zoekt men respectievelijk 56% en 52% minder naar loungebanken dan het landelijk gemiddelde.

Loungebanken index NL

Bingewatchen in Nederland

Steeds meer mensen in Nederland geven zich over aan bingewatchen. In 2013 begon Netflix met het streamen van series en films in Nederland. Kort daarna werd bingewatchen een begrip in Nederland.


Nederlanders die regelmatig bingewatchen (Bron: DVJ Insight, KPN, Ziggo en Telcompaper)

Eigenschappen van een loungebank

Een loungebank is een brede bank met een diepe zitting. Bovendien hebben loungebanken een chaise-longue, een verlengstuk van de bank om je benen op te kunnen strekken. Deze banken geven de woonkamer een warme en huiselijke uitstraling en bieden bovendien bijzonder veel zitplekken aan.