Ovale tafels

Product weergave 2 | 1

Ovale eettafels en de meest opvallende eigenschappen

De een zweert bij rechthoekige eettafels in huis om de vierkante meters van zowel de kamer als de tafel zo goed mogelijk te benutten; de ander ziet liever ovale eettafels met wat meer organische vormen om de rechte zijden van wanden en vloeren in een ruimte juist wat zachter te doen maken. Als je kiest voor een ovale eettafel weet je in ieder geval zeker dat je sfeer in huis haalt. En dat ligt niet alleen aan de vorm van de eettafel, maar ook aan de kleur en de poot of poten onder het eettafelblad.

Tafelpoten kiezen bij ovale eettafels

Je hebt grofweg twee opties als je naar tafelpoten gaat kijken: vier poten waarbij je aan elke lange zijde twee poten aan het uiteinde hebt, of een flinke poot in het midden van de tafel. De poot in het midden kan gekruist zijn en de vier poten aan het einde kunnen ook nog met elkaar verbonden zijn waardoor je een soort trapezevorm, letter X of twee rechthoeken krijgt. De meest eenvoudige enkele poot onder ovale eettafels is er eentje die met een verstevigende ronde of ovale vorm aan de onderkant van de paal waardoor het hele gewicht van de eettafel rust op die vorm. Voor de stevigheid (wanneer jonge kinderen bijvoorbeeld nog op de eettafel leunen) is deze laatste eettafelpoot minder geschikt in verband met een grotere kans op kantelen.

Kleuren en materialen in het assortiment ovale eettafels

Bij Zitmaxx Wonen, in de webshop of in de showroom, vind je een ruime keuze aan eettafels in het algemeen en ronde of ovale vormen in het bijzonder. Prijzen van een ovale eettafel starten bij vijfhonderd euro en lopen op tot meer dan vierduizend euro. Wat maakt een eettafel zo betaalbaar of duur? Dat ligt vooral aan het materiaal waarvan het eettafelblad en de poten gemaakt zijn. Zo is een natuurstenen blad van marmer duurder dan een houten blad en een mangohouten blad is dan weer goedkoper dan een blad van massief eikenhout. Ook de dikte van het materiaal scheelt daarbij of je meer of minder kwijt bent voor een eettafel. Bij de poten gaat het er vooral om hoe arbeidsintensief het fabricageproces is. Een metalen poot die strak gelast moet worden, vraagt meer tijd van de lasser dan een eenvoudige rechthoekige poot die nergens hoeft te kruisen of samensmelten. 

Als laatste unieke element – uitschuifbare ovale eettafels

Met een eettafel met uitschuifbaar blad maak je in een mum van tijd een grotere tafel voor een avond met meer bezoek. Je hoeft dan enkel nog wat extra stoelen te regelen die je aan de tafel kunt plaatsen voor je gasten en je bent klaar. Ook bij het starten met een nieuw project of bij het maken van een surprise samen met de kinderen kan een groter werkoppervlak handiger zijn. Het uitschuifbare tafelblad van ovale eettafels schuif je gewoon weer naar binnen zodra de klus geklaard is.