De meest voorkomende poottypen bij eetkamertafels

Eettafels zijn er in verschillende soorten, maten en stijlen. Welk materiaal en formaat je kiest, hangt uiteraard af van de omvang van je woonkamer of keuken, je persoonlijke smaak en de rest van je inrichting. Waar bij de aankoop vaak weinig aandacht aan wordt besteed, is het type poot, terwijl deze bij de uitstraling en stabiliteit van je tafel een grote rol speelt. Wanneer kun je het beste kiezen voor één grote poot in het midden? Wat is het voordeel van een kasteeltafel met voetenbalk? En waarom zijn er zoveel tafels met vier poten, één in elke hoek van het blad?

 

 

Verreweg meeste eettafels bestaan uit een vierkant of rechthoekig blad met daaronder vier poten, in iedere hoek één. Het voordeel van deze constructie is de sterkte en stabiliteit. Wordt er kracht op de tafel uitgeoefend (bijvoorbeeld doordat iemand erop leunt), dan wordt deze over de vier poten verdeeld, waardoor het risico op kantelen minimaal is. Heb je kleine kinderen die regelmatig over de tafel hangen of zit je vaak met een druk en beweeglijk gezelschap aan tafel, dan is dit type ideaal. Het ligt voor de hand, maar we vermelden het toch maar even: hoe dikker de poten zijn, hoe steviger de tafel staat en hoe kleiner de kans op ongelukken is; hoe dunner de poten, des te fragieler de constructie en des te meer risico op gewiebel of zelfs omvallen. Er zijn trouwens ook ronde en ovale tafels met vier poten. Uiteraard zitten de poten in deze gevallen niet in de hoeken, maar zijn ze bevestigd aan een vierkant of rechthoekig frame onder het tafelblad.

Het nadeel van vier poten is dat er veel ruimte onder de tafel in beslag wordt genomen, zeker als de poten vrij fors zijn. Hierdoor is er minder beenruimte en doet de tafel tamelijk massief aan, wat in grote kamers een mooi effect geeft, maar in kleinere ruimtes niet wenselijk is. Woon je op een beperkt aantal vierkante meters, dan kun je het beste kiezen voor een tafel die ruimtelijker oogt: een exemplaar met één poot in het midden of een tafel met vier ranke poten, waardoor je kamer optisch groter lijkt. Overigens is hierbij ook de kleur van de tafel erg bepalend: een lichte tint doet weinig afbreuk aan de ruimte, terwijl een donkere kleur de kamer kleiner maakt.

 

 

Een ander soort tafel is die met één poot in het midden. Vaak gaat het om ronde of ovale tafels, maar ook vierkante, niet al te grote rechthoekige en zelfs meerhoekige tafels kunnen één staander hebben. Natuurlijk zit de poot exact in het midden van het blad om de tafel zo stabiel mogelijk te maken. Hoe dikker de drager en hoe kleiner het blad, hoe steviger de tafel staat.

Het voordeel van een tafel met één poot is de hoeveelheid beenruimte. Je kunt je benen vrij onder de tafel bewegen, ook naar de zijkanten. Eet of borrel je regelmatig met meerdere mensen aan tafel, ook dan is één staander handig: niemand zit oncomfortabel omdat er een tafelpoot in de weg zit. Zoals al aangegeven is een tafel met één drager erg geschikt voor kleinere ruimtes doordat er minder elementen aan zitten, zodat een kamer met beperkte omvang rustiger en minder benauwend aandoet.

Voor gezinnen met kleine kinderen is dit type tafel niet ideaal. Kleuters, maar ook iets oudere kids zijn beweeglijk en hangen regelmatig over de tafel, vooral als ze aan het knutselen, spelen en puzzelen zijn en ver moeten reiken om iets te pakken. Hoewel een tafel met één drager tamelijk stabiel is, mist hij toch de stevigheid van een exemplaar met vier poten, waardoor je het risico loopt dat hij gaat kantelen en je kinderen zich bezeren.

 

 

Vind je ‘kasteeltafel’ nogal middeleeuws klinken? Niet gek, want dit type tafel stamt inderdaad uit die periode en stond vaak in de grote eetzalen van burchten en sloten. Vanwege de klassieke uitstraling en de grote stabiliteit is het nog altijd een zeer geliefde tafelsoort. De constructie bestaat meestal uit een rechthoekig tafelblad met over de breedte van beide uiteinden een van breed naar smaller en weer naar breed uitlopende poot. De poten aan weerszijden van de tafel zijn met elkaar verbonden door een lage balk, waarop je je voeten kunt laten rusten.

Deze tafels zijn groot, stevig en behoorlijk massief, waardoor ze het best tot hun recht komen in grote ruimtes van stellen en gezinnen die veel tijd aan tafel doorbrengen. Bijvoorbeeld in een keuken of eetkamer die intensief als leefruimte wordt gebruikt: waar de krant wordt gelezen, waar men koffie drinkt, eet, borrelt, praat, gasten ontvangt en waar door de kinderen wordt gespeeld, geknutseld en gepuzzeld.

Jouw huis, jouw tafel, jouw keus

Welke tafel het beste bij je past, hangt natuurlijk af van de omvang van je woning, je interieur, je gezinssamenstelling en je manier van leven. Overweeg je de aankoop van een nieuwe tafel, let dan niet alleen op het formaat, het materiaal, de kleur en de stijl, maar ook op de poten, want die kunnen van grote invloed zijn op de uitstraling, stabiliteit en functionaliteit.