Meubelverkoop stijgt mee met woningverkoop

Opvallend: Nieuwe woningeigenaren kiezen vaker voor verlengde bezorgperiode

De Nederlandse woonbranche zit in de lift. Woonwinkels met een compleet aanbod voor woninginrichting zagen hun omzet in het tweede kwartaal van 2016 met maar liefst 19,5% groeien. De positieve cijfers zijn een logisch gevolg van de wens van vele nieuwe eigenaren van woningen om hun nieuwe woning te voorzien van een nieuw interieur. In de periode maart tot en met juni werden 55.000 woningen verkocht, 15% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Omzetontwikkeling woonbranche

Opvallende trend: Blije gezichten bij latere levering


Ook bij Zitmaxx komen veel trotse nieuwe woningbezitters over de vloer, waardoor ook een nieuwe opvallende trend is ontstaan. Waar vroeger consumenten mopperden over de lange levertijden van meubels, wordt nu dus gevraagd om rustig aan te doen met de productie en bezorging. Wij krijgen veel bezoekers over de vloer die nog niet precies weten wanneer zij de sleutels van de nieuwe woning ontvangen en daarom bij de bestelling vragen voor een bezorging na de standaard bezorgperiode.

Consumenten voorkomen op deze manier dat zij extra tijdelijk opslag moeten regelen voor hun nieuwe inboedel. Ook willen ze door direct te bestellen voorkomen dat zij hun droommeubel mislopen, ingegeven doordat modellen steeds korter in het assortiment blijven.

Andere trends: Houten en industriële meubels populair

Daarnaast is opvallend dat vooral de houten meubels weer helemaal terug zijn van weggeweest. De vraag naar houten eettafels, overige houten tafels en houten kasten is ten opzichte van vijf jaar geleden meer dan verdubbeld.

Vraag houten eettafels

Vraag houten kasten

Vraag houten tafels

Met name lichtgekleurde houtsoorten zoals eiken, vuren en essen groeien hiervoor. Donkere houtsoorten zoals noten en (donker)eiken verkopen aanzienlijk minder.

Vooral lange, houten eetkamertafels zijn populair, vaak met een massief blad met boomstamkenmerken. De keuze van een salontafel wordt daarentegen steeds minder traditioneel. In de zitkamer kiest men voor speels vormgegeven tafels, of voor een combinatie van kleine (bijzet)tafels.

Trends woontafels

Ook industriële metalen meubels doen het nog altijd goed. De authentieke sfeer die doet denken aan oude fabrieken is dit decennium geliefd bij jonge huishoudens.