Geluidsoverlast voorkomen en bestrijden

Het feestje bij de buren in de tuin, het drumstel van jouw eigen zoontje of de hakken van de bovenbuurvrouw. Je kun het zo gek niet bedenken of iedereen heeft wel eens te maken (gehad) met geluid in en om het huis. Daarbij maakt het niet veel uit of je in een charmant Jaren ’20-huis of in een nieuwbouwflat woont. Maar wanneer slaat dit geluid om in overlast? Hoe pak je het aan en misschien wel het belangrijkste: hoe voorkom je geluidsoverlast? In dit artikel komt een aantal handvaten aan bod voor dit ‘gehorige’ probleem.

6 tips om zelf geluidsoverlast in te perken

Wanneer je te maken krijgt met geluidsoverlast, kun je allerlei stappen overwegen. De juiste eerste stap is kijken naar eventuele verbeterpunten in jouw eigen woonsituatie. Een aantal tips.

Tip 1: Isoleren van je woning

Een goede isolatie van de constructie van de woning lost in de meeste gevallen al heel wat op betreffende geluidsoverlast. Vaak sla je twee vliegen in één klap: naast geluidsdemping scheelt het op jaarbasis ook nog eens op de energierekening. Wat betreft het dempen van geluid staan de volgende vormen van isolatie in de top drie: vloerisolatie, plafond- en dakisolatie en (spouw)muurisolatie.

Tip 2: Dicht gaten en kieren

Wanneer je in het centrum van een drukke stad woont, kun je nog wel eens last ondervinden van geluid van buitenaf. Minstens dubbele beglazing is dan eigenlijk een must, maar woon jij in een relatief oud (huur)huis en kun je zelf niets doen aan de slechte (enkele) beglazing? Zorg dan in ieder geval dat je alle oude gaten en kiertjes dicht met plamuur of PUR schuim. Geluid kan namelijk van buiten naar binnen en vice versa ‘weglekken’ via oude muren. Alle kleine beetjes helpen!

Tip 3: Het interieur ‘warm’ aankleden

Zachte stoffen absorberen letterlijk geluid. Vooral grote ruimtes, zoals een woonkamer met aangrenzende open keuken, hebben voldoende aankleding nodig om geluid binnenshuis enigszins te dempen. Dus een extra groot tapijt, een stoffen bank met extra kussens én lange gordijnen voor het raam helpen bij het dempen van geluid. Niet alleen je buren zullen je dankbaar zijn. Ook de galm binnenshuis beperk je, waardoor een gesprek voeren opeens veel prettiger wordt.

Tip 4: Deel de ruimte op

Nu je toch tip 3 oppakt en van plan bent wat interieurveranderingen aan te brengen: deel grotere ruimtes op in ‘hoekjes’. Roomdividers in de vorm van boekenkasten of panelen die je haaks op de muur plaatst maken je huis niet alleen knus, ze maken de ‘klankkast’ die jouw leefruimte is letterlijk minder groot, met als gevolg een minder gehorige kamer. Fijn voor zowel buren als voor eventuele gezinsleden in andere kamers.

Tip 5: Groen in je huis!

Deze tip ligt in de lijn met de vorige twee tips , maar eveneens een mooi advies om te delen: breng wat meer groen in je huis door een aantal grote planten in lege hoeken van het huis te zetten. Het brengt niet alleen letterlijk meer leven in je huis, planten bewijzen ook nog eens ontzettend goede geluidsabsorberende objecten te zijn.

Tip 6: Voorkom contactgeluid

Geluid en overlast daarvan heeft vele oorzaken. Grofweg kun je het geluid binnenshuis opdelen in twee groepen: contactgeluid en luchtgeluid. Daar waar voorgaande tips vooral het luchtgeluid inperken, kun je natuurlijk ook genoeg doen aan contactgeluid. Dit betekent bijvoorbeeld schoenen uit bij binnenkomst! Wat niets is zo vervelend om de hele dag door de hakken van de buurvrouw te horen tikken op de parketvloer!

Met een boormachine een gaatje boren in de wand is evengoed contactgeluid en natuurlijk onvermijdelijk op sommige momenten. Denk dan wel na over het tijdstip van jouw ‘boormomentje’. Want ’s avonds laat opschikken van boorgeluiden van de buren, daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Geluidsoverlast voorkomen en bestrijden Denk ook aan ‘kleinere’ oplossingen, zoals een draadloze hoofdtelefoon of subwoofer-dempers (r).

Buurman, kan dat iets zachter?

Het blijft een lastig bespreekbaar probleem wanneer je geluidshinder van je buren ervaart. Achtereenvolgend zijn de volgende bronnen binnenshuis de grootste oorzaak van onderlinge irritatie: muziek, lopen, klussen, huisdieren en luidruchtige sanitair. Het bespreekbaar maken van de geluidsoverlast is toch de eerste stap in het oplossen van de overlast. Zaak is dat je het daarbij houdt bij een constructief gesprek waarbij de emoties niet te hoog oplopen. Een aantal tips voor zo’n gesprek:

• Wanneer je het gevoelt krijgt dat de veroorzaker de ernst van de situatie niet inziet, kun je het de buren altijd nog eens zelf laten ervaren. Nodig ze, wanneer de geluidsoverlast weer zijn intrede doet, vriendelijk bij jou binnen uit.

• Levert een vriendelijke benadering geen oplossing op voor jouw structurele geluidsoverlast? Ga dan over op het benaderen van de woonstichting in het geval van een huurhuis of de vereniging van eigenaren bij een koopflat.

• Kom je er samen echt niet uit en lopen de gemoederen erg op? Je kunt dan de politie bellen onder het mom “géén nood, wel politie”. Alleen al het ventileren van jouw probleem aan een derde kan een hele opluchting zijn.

Geluidsoverlast en gezondheid

Wat voor gevolgen heeft geluidsoverlast eigenlijk voor jouw gezondheid? Naast de veel voorkomende slapeloosheid kun je bij structureel geluidsoverlast ook hoge mate van stress ervaren. Deze stress kan op zijn beurt dan weer voor bloeddrukproblemen met allerhande hart- en vaatziekten tot gevolg. Als je last hebt van geluid van buitenaf, dan ventileer je wellicht - al dan niet bewust - jouw woning minder goed. Je houdt immers liever je ramen dicht vanwege het geluid. Je woning regelmatige ventileren is echter een must voor het behouden van een goede gezondheid. Ervaar jij overlast van geluid in jouw woning? Neem voor het behouden van je gezondheid dan op tijd maatregelen.

Wat zegt de wet?

Geluidsoverlast hoeft natuurlijk niet alleen maar bij de buren vandaan te komen. Vaak genoeg zijn er andere factoren in het spel die maken dat jij geluidsoverlast ervaart. Voorbeelden daarvan zijn wegverkeer en vliegtuigen. Wanneer je hier (plotseling) hinder van ondervindt, kun je een klacht indienen bij de plaatselijke autoriteiten. Ook is er de Nederlandse Stichting Geluidshinder. Juist in dit soort gevallen is een goede relatie met je buren een fijne bijkomstigheid. Want hoe meer mensen geluidsoverlast aangeven, des te meer kans je hebt om jouw gelijk te halen.

Subsidie

Een officiële klacht dien je in bij de plaatselijke milieudienst of bij de gemeente. Een geluidsmeting zet zo’n notificatie kracht bij; meten is immers weten! In sommige gevallen, zoals bij overmatig geluidshinder bij wegverkeer, heb je als bewoner recht op subsidie. Met deze subsidie kun je dan extra isolatiemaatregelen treffen die het bewonen van jouw huis weer aangenamer (en stiller) kunnen maken.

Terug naar boven